Hlavní obsah

V Bagdádu hořel sklad s volebními lístky. Šéf parlamentu chce volby opakovat

Takhle hoří volební lístky.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Požár v hlavním městě Iráku zachvátil sklad s volebními lístky z nedávných parlamentních voleb. Premiér tamní vlády již dříve v tomto týdnu řekl, že ve volbách byly zaznamenány nesrovnalosti. Předseda parlamentu nyní vyzval k jejich opakování.

Článek

Největší úložiště volebních lístků v Iráku začalo hořet. Ve skladu se nachází urny z východního Bagdádu, který byl vůbec největším volebním okrskem země. Příčina požáru zatím není jasná. V neděli o něm informovalo irácké ministerstvo vnitra.

Předseda parlamentu Salím Džabúrí podle agentury Reuters uvedl, že šlo o čin žháře.

„Byl to úmyslný, naplánovaný zločin, jehož cílem bylo skrýt podvody při počítání hlasů. Cílem bylo lhát iráckému lidu a měnit jeho vůli a volbu,“ uvedl Džabúrí v prohlášení.

Parlament již ale ruční přepočítání volebních lístků kvůli nesrovnalostem nařídil. Ve středu schválil zákon, který nařizuje jejich ruční přepočtení.

Volby se konaly v květnu. Podle zveřejněných počtů hlasů zvítězila koalice kolem duchovního Muktady Sadra, který je dlouhodobý kritik USA a také vlivu Íránu na Irák. Agentura Reuters napsala, že právě jeho by zpochybnění výsledků poškodilo nejvíc.

„Chceme, aby se volby zopakovaly,“ zdůraznil předseda končícího parlamentu Džabúrí. Rovněž vyzdvihl, že viníci musí být vypátráni a postaveni před spravedlnost.

Premiér Hajdar Abádí tento týden řekl, že ve volbách byly zaznamenány nebezpečné nesrovnalosti. Někteří členové komise bez jeho souhlasu nesmějí odcestovat z Iráku a vedení volební komise mělo nahradit devět soudců. Ti byli v neděli podle agentury Reuters jmenováni. Volební komise ale už ve čtvrtek oznámila, že se proti jmenování soudců odvolá.

Reklama

Doporučované