Hlavní obsah

Přehledně: Co se mění od pondělí

Foto: vláda.cz

S pondělím přichází další vlna rozvolnění.

Reklama

Na řadu přichází konec rotační výuky, otevření ubytování, kultury i hospodských zahrádek. Připomeňte si, co se mění už od pondělí a jaký je vládní plán postupného otvírání do konce května.

Článek

Zatímco první vlna rozvolňování od pondělí je už daná, další obnova fungování společnosti plánovaná na 24. května je zatím předpoklad. Dojde na ni, pouze pokud vydrží stávající epidemický trend.

Jisté rozvolnění od 17. května

Zahrádky restaurací – U stolu budou moci sedět čtyři lidé, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Rozestupy mezi jednotlivými stoly mají být minimálně 1,5 metru. Zákazníci budou muset, podobně jako když jdou aktuálně například k holiči, mít potvrzení o neinfekčnosti. Kromě očkování nebo protilátek po prodělání nemoci je možné přijít i s negativním testem. Možné je si udělat samotest na místě. Provozovatelé podle ministra zdravotnictví nebudou muset evidovat hosty. Ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček v pátek informoval, že podmínky pro vstup na zahrádky budou kontrolovat policisté nebo hygienici, nikoliv provozovatelé restaurací. Restauracím ale i obchodním centrům bude také umožněno poskytovat wifi.

Základní škola – plošně po celé republice přestane platit rotační systém na prvním stupni ZŠ. Bez rotačního systému budou moci chodit žáci druhé stupně do škol v Pardubickém, Plzeňském, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Středočeském kraji a v Praze.

Venkovní kulturní akce – možné bude pořádat venkovní akce pro maximálně 700 návštěvníků. Podmínkou bude prokázání se negativním testem, potvrzením o očkování nebo protilátkách. Další podmínkou budou například respirátory.

Návštěvy ve zdravotních a sociálních zařízeních – za přísných epidemických opatření vláda povolila návštěvy například v nemocnicích nebo v domovech pro seniory od příštího týdne. Návštěvy se budou muset prokázat PCR testem nebo profesionálně odebraným antigenním testem maximálně 48 hodin starým.

Zahrady – zoologické zahrady budou moci přivítat více návštěvníků. Namísto 20procentní kapacity vláda od příštího týdne povoluje 50procentní.

Přislíbené rozvolnění od 24. května

Ubytování v hotelech a penzionech – chystané otevření za dva týdny vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) vysvětloval tím, že provozovatelé naopak nebudou svázaní žádnou hranicí obsazenosti a bude možné využívat 100 procent ubytovací kapacity.

Školy – bez rotací by mělo být možné otevřít druhý stupeň základních škol a ministr zdravotnictví nevyloučil ani možnost otevřít bez rotací střední školy.

Kultura – vnitřní kulturní akce by mohly být povolené za dvou podmínek. První je obsazení poloviny kapacity sálu. Druhou pak, že maximální počet návštěvníků nesmí přesáhnout 500 lidí. Venkovní akce by mohly být rozšířené ze 700 diváků na 1000.

Od 31. května by pak podle ministra zdravotnictví Arenbergera mohla vláda povolit pořádání škol v přírodě.

Reklama

Doporučované