Hlavní obsah

V botanické zahradě v Liberci kvete nejmenší i největší leknín

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V liberecké botanické zahradě v jednom pavilonu poprvé vedle sebe kvete nejmenší i největší leknín světa. Jde o drobný leknín lázeňský a dominantní viktorii královskou.

Článek

Šanci vidět otevřený květ u obou tropických rostlin najednou ale mohou návštěvníci jen za špatného počasí.

„To se jim poštěstí, když je zataženo, a to dopoledne,“ řekla dnes ČTK vedoucí zahradnice botanické zahrady Petra Půtová. Viktorie královská totiž obvykle svůj květ otevírá na noc a leknín lázeňský (Nymphaea thermarum) vykvétá přes den.

Nejmenší a nejvzácnější leknín světa je v Liberci novinkou. „Získali jsme ho loni z pražské botanické zahrady v Troji, malé rostlinky a semínka,“ uvedla Půtová. Podle ní v republice jde o jediné dvě zahrady, které tento leknín mají. Ve volné přírodě se už nevyskytuje. Bahenní rostlinu se podařilo objevit koncem 20. století na jednom místě v africké Rwandě poblíž teplých pramenů. Po odvedení pramenů toto místo vyschlo a leknín vyhynul.

„Je to náročná rostlina svými požadavky na teplotu vody, protože nesmí klesnout pod 25 stupňů, což je i u tropických leknínů výjimečné,“ uvedla Půtová. Navíc nemůže být v hlubší vodě jako jiné lekníny. „Listy má velikosti pětikoruny a květy jsou bílé,“ dodala vedoucí zahradnice.

Dominantní viktorie královská může mít list o průměru až tři metry, v expozici liberecké zahrady má aktuálně skoro dva metry. Každé její poupě se otvírá první noc v bílý cizosprašný květ, zrána se zavírá a když večer zase rozkvete, změní tvar a barvu dofialova. Botanická zahrada pěstuje viktorie královské už několik desetiletí. Ve speciálním pavilonu má spolu s ní i další dvě největší leknínovité rostliny světa, což jsou viktorie Cruzova a euryalie vzdorná. A zejména asijské euralyii se v Liberci daří. V odborné literatuře se uvádí, že má listy velké až 130 centimetrů, v Liberci bývají o desítky centimetrů větší. Loni měla dokonce 211 centimetrů. Letos má zatím „jen“ kolem dvou metrů. „Počasí není pro ni ideální, není tolik slunečných dnů,“ dodala botanička.

Reklama

Doporučované