Hlavní obsah

V Brně chtějí rychleji testovat, otevřeli nové odběrové místo

Foto: Fakultní nemocnice u sv. Anny

Fakultní nemocnice u sv. Anny navýšila odběrové kapacity na 250 vzorků denně.

Reklama

V pondělí se ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně otevřelo druhé odběrové místo. Lidé se tak mohou nechat otestovat v průměru za dva až tři dny, dosud byla čekací doba čtyři až pět dní.

Článek

Namísto 200 lidí odbaví od pondělí v druhé největší brněnské nemocnici 250 lidí, kteří se objednají na test na covid. U svaté Anny totiž otevřeli už druhé odběrové místo. To stávající, které začalo fungovat počátkem srpna, už nestačilo.

„Testujeme nejenom indikované pacienty a samoplátce, ale i některé zaměstnance a všechny pacienty, kteří jdou k hospitalizaci,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Narůstající čekací lhůty tak nemocnice musela řešit. Pacienti se nyní dostanou na test za dva až tři dny místo původních čtyř až pěti dnů.

Premiér Andrej Babiš v sobotu uvedl, že tisíce lidí mají vystavené žádanky na test, ale na odběrová místa už nepřijdou. Porušují tím přitom zákon. Nemocnice u sv. Anny ale tento problém neregistruje. „Máme spíše problém s tím, že přicházejí lidé, kteří se vůbec neobjednali. Snažili jsme se jim vyhovět, ale není to dobře, protože lidé, co jsou řádně objednaní, musejí čekat. Stalo se nám také, že se objednal jeden člověk, a přišla celá rodina, což nejde. Navíc ani netestujeme děti,“ uvedla Lipovská.

Kvůli narůstajícímu počtu nakažených musela nemocnice rušit některé plánované operace. „Odložili jsme jen ty operace, u kterých nejde o život pacienta. Týká se to ortopedie, chirurgie, neurochirurgie a okrajově i kardiochirurgie,“ uvedla mluvčí.

V současnosti je v této nemocnici 44 hospitalizovaných pacientů s koronavirem. „U třech z nich je zdravotní stav velice vážný. Dva jsou napojeni na plicní ventilaci,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny. Původně bylo pacientů v životu ohrožujícím stavu pět. „Jednomu se zdravotní stav zlepšil, ale druhý bohužel včera zemřel,“ dodala Lipovská.

Problém mají také s narůstajícím počtem nemocných zaměstnanců. „V současné době máme 59 nakažených zdravotníků, z toho jedenáct lékařů,“ sdělila Lipovská. V krizové situaci je nemocnice schopná otevřít i třetí odběrové místo. „Na úkor toho by se musela uzavřít některá nemocniční oddělení, “ řekla Lipovská. Získaly by se tím tak volné prostory, lůžka i zdravotnický personál.

Ve FN Brno už uzavřeli oddělení

Fakultní nemocnice Brno však některá oddělení už uzavřít musela. „Museli jsme uzavřít oddělení, abychom navýšili kapacity pro pacienty pozitivní na covid-19. Klinika infekčních chorob je tak kompletně vyhrazená pro tyto pacienty. Je tomu uzpůsobené i rehabilitační oddělení a nyní jsme to rozšířili i na plicní oddělení,“ uvedla tisková mluvčí FN Brno Veronika Plachá. Celkově mají k dispozici 110 lůžek a osmnáct na oddělení JIP. „Máme zhruba sto nemocných, z toho patnáct z nich je ve vážném stavu. Volných lůžek je momentálně kolem dvaceti. To číslo se ale pořád mění,“ dodala Plachá.

A ani v této nemocnici nemají problém s tím, že by se lidé s žádankami na odběr nedostavili. „Počet takových případů je v řádu jednotek,“ uvedla Plachá. A dodává, že se v nemocnici na test nečeká moc dlouho. „Rezervační systém je sice naplněný, ale udržujeme to tak, aby se člověk mohl dva dny dopředu objednat a aby nemusel čekat třeba týden,“ sdělila mluvčí FN Brno.

Největší brněnská nemocnice má totiž celkem tři odběrová místa, a to drive-in, pěší u Bohunického kampusu a mobilní odběrové místo v podobě covidového autobusu. Denně v nich odebere 360 až 380 vzorků, z toho většinu v drive-in odběrovém stanu. V jejich laboratoři se však testuje až 600 vzorků denně. „Jsou to vzorky nejenom od indikovaných pacientů, ale také našich zaměstnanců nebo integrovaného záchranného systému. V laboratoři se navíc testují vzorky i z ostatních krajských nemocnic,“ sdělila Plachá.

Celkem je v Jihomoravském kraji devatenáct odběrových míst, včetně nemocnice v Hodoníně, Znojmě, Tišnově a v Brně. Konkrétně v Brně se testuje, kromě FN Brno a Fakultní nemocnice u sv. Anny, také v Dětské nemocnici a Nemocnici Milosrdných bratří. Navíc testují i některé další soukromé laboratoře. Nejrychlejší odběr je momentálně možný ve FN Brno, kde jsou termíny volné na čtvrtek 15. října.

Reklama

Doporučované