Hlavní obsah

V Brně se lidé ohradili proti územnímu plánu. Bojí se o zeleň

Foto: wikimedia

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé v Brně předali zastupitelstvu otevřený dopis, kterým se ohrazují proti návrhu nového územního plánu. Požadují větší ochranu zeleně a klimatu.

Článek

Současný územní plán platí v Brně s různými aktualizacemi od roku 1994. Do konce roku 2022 musí podle stavebního zákona začít platit nový územní plán. Město má jeho návrh, který nyní projednává včetně vypořádávání připomínek.

Otevřený dopis iniciovali akademici z Masarykovy univerzity. „Podpořilo ho přes 30 sociologů, ekonomů, biologů a dalších odborníků,“ uvedla Naděžda Johanisová z univerzity. Odborníci v dopise vyjádřili obavu, že plán v navržené podobě ohrozí existenci většiny zahrádek, které přitom omezují dopad klimatických změn. „Nový územní plán upřednostňuje bytovou výstavbu a ohrožuje zahrádky,“ uvedla Johanisová, která je iniciátorkou dopisu. Podepsalo ho kolem 10 000 lidí.

Druhý otevřený dopis kvůli územnímu plánu už v první půli roku předalo městu hnutí Nesehnutí. Hnutí požaduje větší ochranu zeleně, lepší hospodaření s dešťovou vodou nebo podporu pěší a cyklistické dopravy. Požaduje zanesení těchto opatření do územního plánu. Primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že město s Nesehnutím už jednalo a na podzim se uskuteční několik kulatých stolů na téma územního plánu.

Kromě jiného Nesehnutí konstatují, že „zeleň ve městě poskytuje stín, místo k odpočinku a útočiště živočichům, zadržuje vláhu, ochlazuje a čistí vzduch. Návrh územního plánu podle nás nestanovuje dostatečné zastoupení zeleně v různých typech ploch a ruší malé, ale významné plochy zeleně. Nezajišťuje důslednou ochranu přírodně cenných území a nevytváří dost prostoru pro zeleň v nové zástavbě. Navrhujeme proto opatření, která zajistí ochranu a rozšiřování ploch zeleně a jejich propojování do sítí, podpoří budování zelených střech a fasád a vytvoří prostor pro tzv. modro-zelenou infrastrukturu“.

Lidé za tři měsíce poslali přes 5 000 připomínek k návrhu nového územního plánu. Město se jimi zabývá. Územní plán určuje rozvojové plochy pro různé typy aktivit, určuje směr budování dopravních tahů a další infrastruktury. Jednou z velkých změn je konec indexu podlažní plochy. Býval jádrem sporů mezi občany a developery, kteří se snažili často do území umístit co nejvyšší budovy. Místo indexu budou stavby limitované maximální výškou. Podle Kanceláře architekta města Brna, která návrh zpracovala, bude nový plán flexibilnější, aby nebylo nutné dělat tak často jeho změny.

Reklama

Doporučované