Hlavní obsah

V Brně spojili linoryt a beton, výsledkem jsou neobvyklé obrazy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

I beton se může proměnit v umělecké dílo, dokazují manželé Vojtěškovi z Brna. Spojili výtvarnou techniku linorytu se svou zálibou v betonu jako všestranně použitelném materiálu.

Článek

Výsledkem jsou minimalistické betonové obrazy. Při rozměrech 30 na 40 centimetrů váží i s rámem asi tři kilogramy.

„Začali jsme menším formátem, nicméně plánujeme brzy otestovat i větší velikosti. Ty pak budou samozřejmě těžší. K výrobě obrazů si mícháme klasický beton z cementu, vody a písku,“ uvedl Jiří Vojtěšek, který je povoláním architekt. Manželku požádal o ruku s betonovým prstýnkem.

„Brzy na to jsme začali hledat ideální konzistenci betonu pro nejrůznější květináče, stropní svítidla nebo hodiny. Vyrobili jsme také umyvadlo nebo desku kuchyňské linky a pingpongového stolu,“ popsala Vojtěšková.

Během rodičovské dovolené se pak Vojtěšková začala bavit linorytem a nápad byl na světě. „Nevíme o nikom, kdo by takto linoryt a beton propojil,“ doplnila.

První kolekce betonových obrazů se jmenuje Doma 2020, protože vznikala v období koronavirové krize. Linoryty jsou vyryté na použitém PVC, po kterém se desítky let chodilo v brněnském Paláci Morava od architekta Ernsta Wiesnera.

Obrazy jsou dostupné pouze v několika kusech. Díky svým vlastnostem je každý trochu jiný. Jejich nedílnou součástí jsou miniaturní bublinky a skvrnky, liší se také odstíny aktuálně namíchaného betonu. Obraz je na dotek hladký, přičemž motiv vystupuje ven.

Autoři pod značkou Litone vytvářejí také betonové obrazy do dětských pokojíčků. Minimalistická zvířátka ocení rodiče, kteří preferují spíše decentní výzdobu. Vojtěškovi aktuálně pracují také na obrazech s českou architekturou a vlastními motivy zájemců.

Reklama

Související témata:

Doporučované