Hlavní obsah

V Buckinghamském paláci otevřeno: Co jsme se letos dozvěděli o královské rodině

Rok britské královské rodiny v pěti důležitých milnících.Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Britská královská rodina má za sebou opravdu nabitý rok. Dvě svatby, narození nových členů rodiny nebo životní jubileum. Vybrali jsme pět zásadních událostí, které v roce 2018 vzbudily ve světě největší ohlas.

Článek

Narození prince Louise

První velkou událostí letošního roku bylo pro královskou rodinu narození třetího potomka prince Williama a vévodkyně Kate. Princ Louis přišel na svět 23. dubna krátce po 11. hodině dopoledne. Rodiče si dali se zveřejněním jména dítěte načas. Kensingtonský palác prolomil napětí až po čtyřech dnech, kdy oznámil jméno Louis Arthur Charles.

Princ je v linii následnictví na britský trůn pátý v pořadí. Kromě jeho dědečka, otce a bratra jej předběhla i sestra Charlotte. Princ Louis byl pokřtěn v červenci při soukromém ceremoniálu v Londýně v královské kapli v paláci svatého Jakuba.

Svatba Meghan a Harryho

Svatba prince Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou byla snad nejočekávanější událostí roku. Sňatek budil pozornost měsíce před jeho uskutečněním. Není proto divu, že obřad v kapli svatého Jiří na hradě Windsor sledovaly v onen den odhadem 2,5 miliardy lidí po celém světě.

V průběhu obřadu zazněla například píseň Stand By Me v gospelovém provedení, což byl údajně nápad prince Charlese. Za připomenutí stojí i svérázné kázání afroamerického episkopálního biskupa Michaela Curryho, které upoutalo pozornost všech svatebčanů a některým se v průběhu objevil úsměv na rtech.

Před svatbou se spekulovalo především o šatech nevěsty. Meghan si nakonec oblékla jednoduché bílé šaty z dílny britské návrhářky Clare Waightové Kellerové, která od loňska pracuje pro módní značku Givenchy.

Svatba princezny Eugenie

Na stejném místě se jen o pár měsíců později provdala vnučka královny Alžběty II. princezna Eugenie za obchodníka Jamesa Brooksbanka. I druhá královská veselka dokázala upoutat pozornost veřejnosti. Za připomenutí stojí nevěstina róba z dílny britské značky Peter Pilotto, která záměrně odhalovala nevěstina záda. Princezna tak ukázala výraznou jizvu po operaci skoliózy. Britská média to hodnotila jako vzkaz od princezny, že za podobné nedokonalosti se není třeba stydět.

Svatby se zúčastnilo přibližně 850 hostů, mezi nimi například zpěvačka Ellie Gouldingová, modelka Cara Delevingneová, modelka Cindy Crawfordová, manželé Beckhamovi, zpěvák James Blunt a herec George Clooney.

Těhotenství vévodkyně ze Sussexu

Svatbu princezny Eugenie trochu zastínila zpráva o očekávaném těhotenství vévodkyně Meghan. Spekulace podpořil také střih šatů, který Meghan na svatbu Eugenie oblékla. Později při hostině pak vévoda a vévodkyně ze Sussexu novinu oznámili rodině.

Kensingtonský palác zprávu oficiálně potvrdil v polovině října. A Britové začali ihned sázet na jméno dítěte. Nejčastěji padají jména jako Victoria, Albert, Arthur, Philip či Alice. První potomek prince Harryho a vévodkyně Meghan přijde na svět nejpozději v dubnu příštího roku.

Narozeniny prince Charlese

V listopadu oslavil princ Charles své 70. narozeniny. Oslavu ale následník trůnu uspořádal o několik měsíců dříve. V květnu ve Windsoru hostil na zahradní slavnosti 6 tisíc lidí. Mezi nimi byli příslušníci pluků, u kterých Charles sloužil, a mnoho dalších přátel a osobností. Letos královna Alžběta II. také oficiálně označila Charlese za svého nástupce a vyvrátila tak spekulace, že by se dalším králem mohl stát její vnuk William.

Reklama

Doporučované