Hlavní obsah

V Bystrci osadili první z plánovaných 300 dobíjecích stanic Tepláren Brno

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

První běžná dobíječka elektromobilů ze tří stovek, které Teplárny Brno plánují v Brně vybudovat do roku 2030, ode dneška stojí na brněnském sídlišti Kamechy v Bystrci.

Článek

Fungovat začne od příštího týdne a je určená pro dobíjení elektromobilů a plug-in hybridů v delším časovém úseku, tedy například přes noc, řekl dnes ČTK Tom Kratochvíl, manažer alternativních zdrojů Tepláren Brno.

„Dosud jsme připravovali projekty, probíhaly i schvalovací a povolovací projekty. Nyní je vše připraveno tak, abychom do konce letošního roku mohli vybudovat 20 běžných dobíječek. Každá z nich může zároveň dobíjet dva elektromobily,“ uvedl Kratochvíl. V příštím roce má přibýt dalších 30 dobíječek.

Teplárny Brno už v Brně provozují rychlodobíječky, které zatím stojí v obchodní Galerii Vaňkovka a u provozů tepláren Špitálka a Červený mlýn. Vybudování rychlodobíječek je složitější, nákladnější a vyžaduje jiný příkon. Teplárny je proto budují u vlastních zdrojů energie.

„Běžné dobíječky máme naplánované v místech, kde lidé bydlí nebo pracují, tedy obvykle na těchto místech tráví delší časový úsek. Kromě Bystrce plánujeme jejich vybudování například v Líšni, Žabovřeskách, Bohunicích, Kohoutovicích, ale také v Technologickém parku nebo u brněnské přehrady,“ vyjmenoval Kratochvíl.

Lidé budou moci svá elektroauta dobíjet ve dvou režimech - buďto se zdarma zaregistrují jako klient Tepláren Brno a budou jednou měsíčně platit faktury nebo mohou platit za dobíjení prostřednictvím mobilní aplikace. „Pro ty, kdo se registrují jako naši klienti, bude cena o něco výhodnější,“ dodal Kratochvíl.

Kovové sloupky, k nimž řidič svůj elektromobil připojí vlastním kabelem, vyrábí prostějovská společnost VoltDrive, která vyhrála u Tepláren Brno výběrové řízení. „Tento typ je špičkou mezi našimi modely a je nejvybavenější. Je připraven na zpoplatnění a veřejný provoz a zároveň napojený na dálkový dohled. Šasi je celokovové, mělo by tedy být odolnější,“ uvedl jednatel VoltDrive Josef Lichtenberg.

S vedením města Teplárny Brno vyjednaly zavedení speciální parkovací zóny E u dobíječek, kde budou mít majitelé elektromobilů parkování zdarma na 24 hodin.

Reklama

Doporučované