Hlavní obsah

V centru Brna vzniká nový pivovar, ponese jméno sládka Poupěte

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

V bývalém Domě stavbařů v centru Brna nazývaném také dům Dominik vzniká nový pivovar. Výroba piva se tak do 300 let starých prostor vrací po více než 150 letech. ČTK to řekl jednatel Pivovarského domu Poupě Marek Tichý.

Článek

Pivovar ponese jméno slavného sládka Františka Ondřeje Poupěte. „Osoba nejslavnějšího sládka české historie je stejně jako poloha bývalého městského pivovaru většině Brňanů prakticky neznámá, což je velká škoda,“ dodal Tichý, který se s kolegy ze společnosti Archatt zabývá rekonstrukcí památek. Jeho firma pracovala například na obnově vyhořelé chaty Libušín.

„Koncept pivovaru chceme blíže představit až na podzim. Náš záměr je ale samozřejmě využít genia loci tohoto místa, takže se zde bude snoubit historie se současností,“ uvedl Tichý.

Brno budovalo městský pivovar od poloviny 16. století, zanikl v roce 1862. František Ondřej Poupě žil v letech 1753-1805. Sládka dělal na mnoha místech v českých zemích, v posledních sedmi letech svého života pak v Brně. „Je dodnes uznávanou osobností v oboru. Do výroby piva zavedl používání teploměru a pivní váhy, tedy předchůdce hustoměru. Vydal několik spisů, v kterých razil vědecký přístup k výrobě piva, čímž se odlišoval od většiny svých současníků. V Brně měl i první pivovarskou školu na světě,“ uvedl odborník na pivovarnictví Filip Vrána.

Původní pivovarský areál byl podle něj rozsáhlejší, na místě bývalé spilky je dnes prodejna knih a pivnice U Poutníka. Varna byla při Dominikánské ulici, kam se letos také vrátí.

V někdejším Domě stavbařů v současnosti pokračují stavební úpravy, s instalací technologie počítá soukromý investor v průběhu srpna, první pivo by se mělo vařit v září.

Reklama

Související témata:

Doporučované