Hlavní obsah
Online

Lidí s koronavirem v Česku skokově přibylo. Už je jich 94

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Lidí s nákazou novým typem koronaviru v České republice je nově 94, jen za středu jich přibylo 31. Dva případy jsou vážné, jde o staršího muže, který leží Na Bulovce, a starší ženu, kterou hospitalizovali v Brně.

Článek

Začínají také postupně přibývat případy, kdy se lidé nakazili, ačkoli nebyli na cestách. Z jedenácti nových pražských případů jde o osm lidí, kteří se nakazili v Česku.

Už stovka případů podle odborníků stačí k tomu, aby začaly potíže s dohledáváním zdroje nákazy a kontaktů nakažených.

Od středy začínají platit mimořádná opatření, která kvůli šíření nemoci vyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví. Jsou zavřené základní, střední a vysoké školy, od úterního večera jsou zakázané akce s více než 100 účastníky. Od pondělí probíhají na hranicích mimořádné kontroly.

Stále platí dvoutýdenní povinná karanténa po návratu z Itálie pro české občany a cizince s trvalým a přechodným pobytem v ČR. Platí také zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce a respirátorů s vysokou účinností do zahraničí.

  • Ministr: Za den přibylo 31 případů

    V Česku se během středy potvrdilo dalších jedenatřicet případů onemocnění koronavirem. Na svém Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Umělci přicházejí kvůli zákazu o peníze, budou jednat s ministrem

    Divadla, která nejsou zřizovaná státem, městy či kraji, uvádějí, že je vládou nařízený zákaz produkcí s více než stovkou diváků připraví o statisíce až miliony korun. Pro některé může být podle jejich zástupců zákaz až likvidační a mnohé umělce může uvrhnout do finančních obtíží. Sdružení těchto umělců chtějí vědět, jak mají řešit náklady za odložené akce, které se namísto v březnu a dubnu možná uskuteční na podzim. Zajímá je také, zda budou stát, kraje a obce, které jim poskytují dotace, moci změnit podmínky dotačních smluv.

    Zástupci nezávislých divadelníků se proto v pátek setkají s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Dopis Zaorálkovi s požadavkem na řešení situace nebo na kompenzace za ušlé zisky zaslala už v úterý Asociace nezávislých divadel. Dnes poslala další dopis Vize tance, která sdružuje tvůrce z oblasti tanečního a pohybového umění.

  • Nejezděte nikam, radí Prymula

    Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula doporučil českým občanům, aby zvážili jakékoli cesty do zahraničí. „V tuto chvíli se začínáme blížit tomu, že nejlépe je nejezdit nikam, protože to riziko narůstá v řadě zemí,“ uvedl Prymula v rozhovoru pro Českou televizi.

    Není vyloučené ani uzavření hranic. „Jsme poměrně malá země. Když bude případů hodně a budou se šířit, zavřeme hranice. K tomu v nějaké etapě dojde v řadě evropských zemí a mělo by se to koordinovat v rámci Schengenu,“ dodal náměstek v ČT.

  • Česko má 91 případů

    Jen hodinu poté, co premiér Andrej Babiš oznámil v TV Nova osmdesát jedna případu potvrzené nákazy koronavirem v Česku, přišlo ministerstvo zdravotnictví s novým údajem. Současné číslo je 91 nemocných.

  • Natáčení filmů se v Česku po zákazu vlády neruší

    Natáčení filmů v Česku se ani po zákazu vlády pořádat akce, kde by se mohlo shromáždit více než 100 lidí, neruší. Filmaři, pořadatelé festivalů či distributoři filmů se obávají toho, že nebudou moci dostát svým závazkům, které mají směrem ke Státnímu fondu kinematografie (SFK), jenž jim na jejich projekty přispěl. Jeho ředitelka Helena Bezděk Fraňková ČTK řekla, že fond bude se všemi příjemci podpory jednat o tom, jak podle situace co nejlépe závazky vypořádat. Bude to záležet na tom, zda se třeba festival uskuteční v náhradním termínu či bude akce zrušena úplně.

  • V Česku je 81 lidí s koronavirem, o 18 více než v úterý

    V Česku je 81 lidí nakažených novým typem koronaviru, řekl ve středu večer premiér Andrej Babiš (ANO) televizi Nova. Rozhodnutí Světové zdravotnické organizace (WHO), která považuje nynější celosvětové šíření nákazy nového typu koronaviru za pandemii, podle Babiše pro Česko neznamená nic nového. Za dnešek se počet nakažených zvýšil o 18.

    Nejvíc pacientů s koronavirem je v Praze, a to 41. Od rána tak v hlavním městě přibylo 11 nových případů, uvedli pražští hygienici. Tří nové diagnózy podle nich souvisí s nákazou v rodině.

    „To neznamená nic. My to víme a my se podle toho chováme,“ uvedl Babiš v reakci na prohlášení WHO. Dodal, že na Úřadu vlády dnes večer jedná o zajištění dostatečného počtu respirátorů a ventilátorů.

  • Ústavní činitelé se dohodli na zrušení cest do ciziny

    Ústavní činitelé se dnes dohodli, že kvůli šíření nového typu koronaviru zruší své zahraniční cesty. Po schůzce na Pražském hradě to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Mohou ale podle něj existovat výjimky a je například na prezidentovi Miloši Zemanovi, zda pojede na plánovanou cestu do Číny. Jakých cest či jakého časového období se rozhodnutí týká, ústavní činitelé nesdělili.

  • Nejedlý stále nerespektuje karanténu

    Podle informací webu aktuálně.cz se poradce prezidenta republiky Martin Nejedlý ve středu odpoledne pohyboval ve svém vozidle po pražském Karlíně. Prezident Miloš Zeman již v úterý řekl, že za porušení karantény Nejedlému vynadá.

    Před dvěma týdny v Pekingu delegace tvořená kancléřem prezidenta Vratislavem Mynářem, jeho poradcem Martinem Nejedlým a členem představenstva CITIC Europe Holdings a šéfem Slavie Jaroslavem Tvrdíkem potvrdila Zemanovu účast na dubnovém summitu.

    Po návratu z Číny do Česka měli zůstat dva týdny v karanténě, Nejedlý ale podle serveru Aktuálně.cz karanténu porušil už minulý týden, kdy poobědval v restauraci na pražské Letné. Nejedlý to odmítl. „Vynadám mu, jakmile ho uvidím,“ řekl Zeman.

  • Moravskoslezský kraj má první případ koronaviru

    V Moravskoslezském kraji je první případ nákazy koronavirem. Vyplývá to z výsledků testů vzorků, které provedl Státní zdravotní ústav v Ostravě, jenž tyto údaje zveřejňuje na svých webových stránkách. Nový případ by měl být podle těchto údajů také ve Zlínském kraji.

    „Zatím to šetříme a budeme mít informace za chvíli,“ řekla ČTK krátce po 19:00 moravskoslezská krajská hygienička Pavla Svrčinová.

  • MDO vrací kvůli koronaviru vstupné, přijít může o miliony korun

    Moravské divadlo v Olomouci kvůli omezením v souvislosti s nákazou novým typem koronaviru začne vracet vstupné. Přistoupilo k tomu po právní analýze, ještě v úterý diváky žádalo, aby si vstupenky nechali, že se pokusí nabídnout náhradní termíny. Finanční ztráty divadlo neumí odhadnout, mohou se podle doby uzavření pohybovat i v milionech. Tržby ze vstupného za leden 2020 přesáhly dva miliony korun, stejně tak za únor, řekl ČTK mluvčí divadla David Kresta. Koncerty ruší i Moravská filharmonie, ten nejbližší příští čtvrtek odehraje v živém přenosu.

    „Zrušením představení přicházíme o tržby, přičemž právě tržby činí přibližně 17 procent z celkového rozpočtu divadla,“ řekl Kresta. „O pokrytí ztrát v současné době jednáme se zřizovatelem, v krajním případě můžeme využít rezervní fond, který však není schopen vykrýt celou ztrátu,“ dodal.

  • V Karlovarském kraji bylo už otestováno 30 lidí, zatím negativně

    V Karlovarském kraji bylo do dnešního odpoledne otestováno 30 lidí na přítomnost koronaviru. U 14 lidí vyšly testy negativně, na 16 dalších výsledků se zatím čeká, vyplývá z aktuálních údajů Krajské hygienické stanice Karlovy Vary.

    Zatímco na přelomu února a března se testovali jeden či dva potenciální pacienti denně, od 8. března počet testovaných přibývá, v úterý to bylo už šest lidí, dnes sedm. I přes rozšiřující se síť laboratoří, které vzorky testují, se na výsledky odběrů čeká nyní déle.

  • Spot MZ: Vše co byste měli vědět o koronaviru

  • Ministr zdravotnictví oznámil další případy, dva jsou vážné

    Počet nakažených pacientů koronavirem stoupl ve středu na 75, tedy o 12 více, než bylo v úterý. Dva lidé jsou ve vážném stavu. Jedním je starší muž, který leží v Nemocnici Na Bulovce, v Brně pak hospitalizovali s potížemi ženu ročník 1936, uvedl blesk.cz.

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že oba pacienti jsou zaintubováni. Lékaři jim pomocí zavedené trubice suplují dýchání.

  • Na jihu Moravy řeší stovku telefonátů za hodinu

    Hygienici na jižní Moravě dnes potvrdili první dva případy nakažení koronavirem. Zároveň čelí velkému náporu telefonických dotazů. „Za hodinu na informační lince vyřídíme okolo sta hovorů. Při zodpovídání dotazů se nás střídá necelých dvacet. Jsme na hranici psychických a fyzických sil,“ uvedla hygienička Renata Ciupek. U pohotovostní linky, která funguje 24 hodin denně, se podle jejích slov vystřídá sedm hygieniků. „Spoustu informací můžete najít na našich webových stránkách,“ apeluje Ciupek na občany, aby se napřed pokusili informace vyhledávat a až poté volali. Všem, kteří mají potíže nebo otázky, jsou ale samozřejmě k dispozici. Další informační linku spouští ve čtvrtek také Jihomoravský kraj. Občané tak dostanou další možnost, kam se v případě potřeby obrátit.

    V karanténě zůstává deset lidí a hygienici čekají na výsledky čtrnácti kontrolních odběrů. Ty budou známy zítra dopoledne.

  • Městská knihovna v Praze omezila provoz

    Městská knihovna v Praze uzavřela kvůli riziku šíření koronaviru počínaje dneškem svou Ústřední knihovnu na Mariánském náměstí a dejvickou pobočku v Technické ulici. Mimo provoz budou nejméně 14 dnů. Spolu s tím byly zrušeny všechny akce, které se tam měly konat. Neuskuteční se ani Noc s Andersenem. Ostatní pobočky knihovny zůstávají v provozu. Knihovna ode dneška zároveň půjčuje na dvojnásobnou výpůjční dobu a dosavadní výpůjčky a rezervace automaticky prodloužila do 31. března.

  • Brno zavře městské bazény

    Brno kvůli situaci ohledně koronaviru zavře od čtvrtka bazény, které zřizuje. Týká se to bazénů Ponávka, v lázních Rašínova, Lužánky a v kohoutovickém aquaparku. Uzavře se také bazén na Kraví hoře, jehož zřizovatelem je městská část Brno-střed.

    Město o opatření rozhodlo v souvislosti s šířením nákazy novým koronavirem. V České republice je nyní 67 potvrzených případů, z toho dva jsou v Brně. V aquaparku se uzavře i posilovna, ke které je přístup i z bazénové části, naopak v lázních Rašínova by měla fungovat. Kromě toho město doporučilo soukromým provozovatelům bazénů, aby postupovali stejně.

  • Poslanci odhlasovali ukončení schůze

    Poslanci předčasně ukončili kvůli koronaviru březnovou schůzi. S návrhem přišel krátce po třetí hodině odpoledne předseda Sněmovny Radek Vondráček. Pro bylo 149 poslanců, proti pouze jeden.

  • Olomoucké divadlo vrací vstupné

    Moravské divadlo v Olomouci se rozhodlo, že kvůli omezením v souvislosti s nákazou novým typem koronaviru začne vracet peníze za vstupné. Přistoupilo k tomu po právní analýze, ještě v úterý přitom diváky žádalo, aby si vstupenky ponechali s tím, že se pokusí nabídnout náhradní termíny. Finanční ztráty zatím divadlo nedokáže odhadnout, mohou se ale podle doby uzavření pohybovat i v řádu milionů korun. Například tržby ze vstupného za leden 2020 přesáhly dva miliony korun, stejně tak za únor, řekl dnes ČTK mluvčí divadla David Kresta.

    „Z finančního hlediska je stávající situace pro divadlo velmi nepříjemná. Zrušením představení přicházíme o tržby, přičemž právě tržby činí přibližně 17 procent z celkového rozpočtu divadla. Je to tedy pro nás citelný zásah do rozpočtu. O pokrytí ztrát v současné době jednáme se zřizovatelem, v krajním případě můžeme využít rezervní fond, který však není schopen vykrýt celou ztrátu,“ uvedl mluvčí divadla.

  • Dva nakažení pracují na finančním úřadu

    Mezi lidmi, kteří se v Česku již nakazili koronavirem, jsou i dva zaměstnanci Finančního úřadu pro Prahu 10. Pro Seznam Zprávy to potvrdil mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík.

    Kvůli tomuto případu je navíc dalších čtyřiadvacet lidí v karanténě. „V souvislosti s prováděným epidemiologickým šetřením bylo dohledáno u pozitivních osob cca 24 epidemiologicky významných kontaktů, u kterých je nařizována povinná 14denní karanténa,“ uvedl Boublík.

    Podle něho nakažení nepracují ve funkci, kde by přišli do styku s veřejností. Finanční správa pak na pokyn hygieniků vydezinfikovala prostory svého úřadu.

  • Hokejová liga byla přerušena do 30. března

    Hokejová extraliga byla kvůli ohrožení koronavirem přerušena do 30. března. I proto, že ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že se do 100 povolených osob musí počítat i hráči, rozhodčí či všechny osoby potřebné k realizaci zápasu. A utkání play-off podle mínění předsedy svazu Tomáše Krále nelze v takové situaci uskutečnit.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy