Hlavní obsah

V Chorvatsku roste počet nakažených, na moře se vrací výletní lodě

Foto: Profimedia.cz

Aktuální snímek crikvenické riviéry.

Reklama

Britové se vracejí do své země, aby se vyhnuli povinné karanténě. V Chorvatsku strmě přibývá počet nakažených. Čeští turisté se nebudou prokazovat negativním testem na covid-19 při letu do Řecka, při návratu ze Španělska však ano.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Chorvatsko láme rekordy v počtu nově nakažených

V Chorvatsku v posledních dnech začal růst počet potvrzených případů. Úřady za čtvrtek zaznamenaly 208 nových případů, což je nejvyšší denní přírůstek od počátku epidemie. K předchozímu překonání nejvyššího počtu nově nakažených za 24 hodin došlo jen o den dříve, kdy se objevilo 180 nových případů. Kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem vydalo Rakousko nejvyšší stupeň varování před cestami do Chorvatska. Platit začne od pondělí, informovalo na Twitteru rakouské ministerstvo zahraničí.

„Vzhledem k epidemickému vývoji v Chorvatsku vydáváme nejvyšší stupeň varování pro celou zemi,“ uvedlo ministerstvo. Rakouské občany vyzvalo, aby do Chorvatska nejezdili, pokud to není bezpodmínečně nutné. Turisty, kteří již v zemi jsou, úřad podle agentury APA „důrazně“ vyzval, aby se vrátili do Rakouska. Agentura APA uvedla, že Chorvatsko v reakci na tento vývoj nařídilo, aby noční podniky zavíraly nejpozději o půlnoci. Opatření vstoupilo v platnost okamžitě a má zůstat v platnosti zatím deset dní.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se dosud v Chorvatsku nakazilo koronavirem přes 6000 lidí. S covid-19 jich 161 zemřelo. V posledních dvou měsících se denní počty nakažených pohybovaly mezi 30 a 100.

Britové se kvůli karanténě hromadně vracejí z dovolených

Desetitisíce britských turistů se dnes snaží dostat do své země z Francie či Nizozemska, aby se vyhnuli povinné dvoutýdenní karanténě. Eurotunel pod Lamanšským průlivem varuje před dlouhými frontami, aerolinky British Airways plánují nasadit větší letadla a lidé musí počítat s tím, že se jejich narychlo plánovaný návrat prodraží, informují britská média. Zatímco konzervativní vláda narychlo vyhlášenou karanténu hájí, podle levicové opozice měla dát lidem vědět dříve a kompenzovat jim náklady.

Britský ministr dopravy Grant Shapps vyhlásil povinnou karanténu pro lidi vracející se z Francie, Nizozemska, Malty, Monaka a některých zámořských území Británie a Nizozemska ve čtvrtek večer. Dvoutýdenní izolace postihne všechny, kteří se vrátí po sobotní čtvrté hodině ráno.

Britská média odhadují, že jen ve Francii je v současnosti několik set tisíc Britů, z nichž se velká část bude snažit dostat do své vlasti do dnešní noci. Společnost provozující podmořský tunel podle listu Daily Mail vyhlásila, že je na dnešek plně obsazena, a varovala řidiče, aby se nepokoušeli přijet k vlakům bez platných lístků, neboť jim hrozí uváznutí v dlouhých frontách.

Změnu trendu zažívá celá Evropa, v řadě zemí začalo infikovaných opět výrazně přibývat. Ve Francii zaznamenali 2669 nových případů, což je nejvíc od konce karantény. Nejrychlejším tempem od konce dubna se počet nakažených zvyšuje i ve Španělsku nebo Německu.

Do Řecka bez testu, ze Španělska s testem

Česko vyřadí Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů od 24. srpna ze seznamu bezpečných zemí. Čeští turisté tak při návratu ze země po tomto datu budou muset předložit negativní test na covid-19, nebo jít do karantény. Stejná pravidla budou platit i pro cizince, kteří ze Španělska přicestují do Česka.

Turisté, kteří od 24. srpna přiletí ze Španělska, se podle ministerstva budou muset bezprostředně po návratu telefonicky ohlásit na krajské hygienické stanici příslušné k místu jejich bydliště. Následně budou muset absolvovat test na covid-19, který si sami zaplatí, a o výsledku hygieniky informovat do 72 hodin od vstupu na české území.

Čeští turisté naopak nebudou mít povinnost předkládat negativní test na covid-19 při letu do Řecka. Na pozemní hranici ale turisté test předkládat musí, uvedlo na svých internetových stránkách české velvyslanectví v Aténách. Řecko původně chtělo zařadit Česko spolu s dalšími státy mezi rizikové, po jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) a české diplomacie změnilo názor.

Ze zemí Evropské unie zůstává mezi rizikovými státy také Rumunsko, kde při návratu platí stejné podmínky jako při cestě ze Španělska. U ostatních zemí pro turisty žádná omezení neplatí.

Do Středozemního moře se vrací výletní lodě

V neděli 16. srpna se do Středozemního moře vrátí výletní lodě. Ty nebyly přítomné od doby, kdy se loď Diamond Princess v únoru stala symbolem toho, jak rychle se covid-19 může šířit. Nákaza koronavirem se nakonec prokázala u více než 700 cestujících a členů posádky Diamond Princess z celkového počtu 3700 lidí.

To vyvolalo celosvětové zastavení námořních výletních plaveb. Od poloviny března vyplulo s cestujícími jen málo ze zhruba 400 výletních lodí, navíc pouze na lokálních trasách. Několik desítek jich vyplulo s cílem vrátit členy posádky do jejich domovů všude po světě. Zbytek jich je v nečinnosti a v dohledné budoucnosti nebudou moci vyplout na žádnou komerční plavbu - v USA se odvětví dohodlo, že nebude vypravovat plavby nejméně do 15. září.

Stejně jako u letadel bylo prvním problémem nalezení místa, kde by bylo možné loď zaparkovat. V přístavech není dost místa, aby tam lodě mohly kotvit najednou, zvlášť pokud jde o velká plavidla až pro 8800 cestujících a posádku. Méně šťastné lodě neměly jinou možnost než zakotvit na moři a příležitostně si doplout do nejbližšího přístavu pro zásoby jídla a pro palivo. Aby vše zůstalo funkční a zabránilo se nákladným opravám, musí se loď navíc udržovat v provozu.

Aktuálně nabízených plaveb se mohou zúčastnit pouze obyvatelé 26 států, které jsou součástí schengenského prostoru. Prvním pokusným králíkem bude loď MSC Grandiosa, která vyrazí na týdenní plavbu se zastávkami v Janově, Římě (Civitavecchii), Neapoli, Palermu a maltské Valettě. Během plavby nebudou mít cestující povolen vstup na italskou půdu, kromě přísně kontrolovaných a organizovaných výletů, v jejichž rámci se s běžnou populací dostanou do minimálního kontaktu. Každý cestující si bude muset denně kontrolovat teplotu a udržovat sociální distanc.

Reklama

Doporučované