Hlavní obsah

V době krize jela Vojtěchova podřízená do Karibiku. Odměna 100 tisíc ji neminula

Foto: Profimedia.cz

Shodou okolností odcestovala Irena Storová v den, kdy vláda zakázala občanům cesty do zahraničí. V době jejího odletu už v zemi platil nouzový stav.

Reklama

Šéfce Státního ústavu pro kontrolu léčiv schválil exministr Adam Vojtěch odměnu ve výši 100 tisíc korun v březnu minulého roku.

Článek

Lékaři a zdravotnický personál si musí na prémie za zvládnutí podzimní vlny koronaviru počkat až do dubna. Část z nich dokonce neviděla slibované odměny ani za jarní koronavirovou krizi. Blízká spolupracovnice exministra Adama Vojtěcha, šéfka mocného lékového ústavu Irena Storová, čekat nemusela. Odměny dostala i v době, kdy v éře pandemie vyrazila na dovolenou do Karibiku, za což ji kritizoval i premiér Andrej Babiš, píše server Neovlivní.cz.

Šéfce Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) schválil odměnu ve výši 100 tisíc korun exministr Vojtěch v březnu minulého roku. Tedy v době, kdy se do Česka dostal koronavirus a vlivná úřednice odletěla na dovolenou do Karibiku. Přitom právě její úřad hrál v tu chvíli klíčovou roli pro schvalování experimentálního léku remdesivir.

„Shodou okolností odcestovala v den, kdy vláda zakázala občanům cesty do zahraničí. V době jejího odletu už v zemi platil nouzový stav,“ píše server.

„Je to absurdní, nevím, jak ji to mohlo napadnout,“ rozčiloval se tehdy premiér Andrej Babiš a Storová se musela obratem vrátit. Mimochodem, Seznam Zprávy se opakovaně snažily zjistit, kdo návrat Storové platil, ministerstvo se ovšem obrnilo mlčením.

„Fakt, že paní ředitelka měla státním tajemníkem schválenou dovolenou, na dlouhodobé dobře odváděné práci nic nemění, navíc vedení SÚKL bylo za její nepřítomnosti plnohodnotně zajištěno její zástupkyní. Nedošlo k žádným problémům. Paní ředitelka se z dovolené vrátila předčasně na vlastní náklady,“ napsal Vojtěch v reakci na dotazy Neovlivní.cz.

Jak magazín Neovlivní píše ve své tištěné verzi, Storová měla vysoké odměny již od nástupu do funkce. Sto tisíc jí Vojtěch navrhl už 1. února 2018, hned měsíc a půl poté, co byla pověřena řízením SÚKL. Dalších 180 tisíc pak přistálo na výplatnici v červnu 2018 po definitivním jmenování. Její odměny se pak každoročně pohybovaly v rozmezí 335 až 379 tisíc korun. Pro pořádek – jde sice o vyšší, ale nijak výjimečné ohodnocení ve státní správě na takto vysokém postu.

Na odměny pro blízké spolupracovníky ministra zdravotnictví se zaměřil i server iRozhlas.cz. Ten díky zákonu o svobodném přístupu k informacím získal přehled bonusů pro náměstky a ředitele odborů. Ministr Jan Blatný jim schválil a nechal vyplatit za druhé pololetí loňského roku odměny v souhrnné výši 4 milionů korun.

Nejvyšší náměstkovská odměna činila čtvrt milionu. Jeden z ředitelů si pak přišel dokonce na 277 tisíc.

Zdůvodněním je nasazení v době podzimní vlny koronavirové nákazy. Na odměny za své nasazení si budou muset zdravotníci počkat nejméně do březnové výplaty vyplacené v dubnu.

Reklama

Doporučované