Hlavní obsah

V Dolních Břežanech postavili nejvýkonnější laser světa. Překoná všechny jaderné elektrárny

Podívejte se, jak vypadá místo, ve kterém se nachází nejsilnější laserový systém světa.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do konce roku plánují ve vědeckém centru ELI Beamlines, že spustí v ostrém provozu mimořádně výkonný laser. Nese označení L4 a pracuje s ultrakrátkými pulzy jednou za minutu. Jeho výkon je v tu chvíli takový, že překoná všechny jaderné elektrárny světa.

Článek

Bíle vymalovaná hala se silnými zdmi. Bez signálu mobilního telefonu, se semafory regulujícími vstup. Zařízení v hodnotě 50 milionů dolarů. Laserový systém L4 zabírá 3 patra budovy a jde o nejvýkonnější laser nejen v Evropě, ale i na světě.

Laser dokáže střílet jednou za minutu a slouží čistě vědeckým účelům. „Jde o specifický koncept, který byl vyvinut původně v Americe s jedním petawattem výkonu, tento náš laser je postaven na desetkrát vyšší výkon,” vysvětluje hlavní optik laserového systému Daniel Kramer.

Právě doplnění optiky je to, co laseru zbývá k ostrému provozu. „Budeme se pokoušet dosáhnout parametrů 1 a 24 nul, což se dá porovnat s výkonem celého Slunce, které má jedničku a 26 nul,” dodává hlavní optik. Pro představu: za pár vteřin by laser dokázal uvést do varu celou vodní nádrž Lipno, pokud by uměl pracovat nepřerušovaně.

Laserový systém L4

Nejintenzivnější laserový systém na světě, který experti právě dokončují. Pracuje na principu ultrakrátkých pulzů, nominální výkon po kompresi je 10 petawattů. Může dosáhnout až 2000 joulů za výstřel.

Je součástí vědeckého centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech ve Středočeském kraji.

Do laserových hal se nesmí dostat ani smítko prachu. Proto každý, kdo chce pracovat s lasery nebo v jedné ze šesti experimentálních hal, musí projít speciální přechodovou komorou.

Díky systému L4 bude možné například simulovat a zkoumat prostředí velkých planet, jako je třeba Jupiter nebo Saturn. Intenzivní záření ale slouží k celé řadě experimentů, vysvětluje vědkyně Eva Klimešová, která se zabývá elementární fyzikou.

„Zajímá mě, jak dochází k interakci částic, můžou to být viry, nanočástice nebo molekuly, s intenzivním zářením, jak reagují, detekujeme elektrony, které pak můžou ničit DNA.” Právě výsledky takových zkoumání by pak mohly pomoci třeba v medicíně. Například při protonové terapii, kterou lékaři využívají jako jeden z druhů léčby rakoviny.

Reklama

Doporučované