Hlavní obsah

V Dolních Vítkovicích vznikne obří živý model DNA

Foto: Seznam Zprávy

Lektoři Světa techniky na přípravách modelu živé DNA pracují několik měsíců.

Reklama

Lektoři ostravského Světa techniky vytvoří s více než 500 žáky ostravských škol obří živý model DNA. Vznikne v pátek u příležitosti celoevropské akce Noc vědců přímo v centru industriálního areálu Dolních Vítkovic.

Článek

Model vznikne v pátek dopoledne na náměstí mezi Multifunkční aulou Gong a Malým světem techniky U6. Zapojí se do něj 11 základních škol z Ostravy.

„Jedná se především o žáky ze 4. až 6. tříd, celkem by model mělo vytvořit více než 500 dětí,“ řekla mluvčí Dolních Vítkovic Pavlína Copková.

Dodala, že lektoři Světa techniky na přípravách pracují několik měsíců. Jezdí do škol a trénují s dětmi jednotlivé pohyby, aby organizace na místě byla co nejsnazší. Model vznikne mezi 10:00 a 11:00. „Následně jsou pro děti připraveny doprovodné aktivity k této tématice přímo ve Světě techniky,“ uvedla mluvčí.

Noc vědců je akce pro veřejnost, která vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je popularizace vědy a osobností vědců. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra a další pracoviště, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show nebo hudební vystoupení.

Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako o podivínech zavřených v laboratořích. Vědečtí pracovníci během akce přednášejí široké veřejnosti, předvádějí zábavné pokusy, organizují soutěže, vše při aktivním zapojení návštěvníků. Letošní ročník Noci vědců zastřešuje jako národní koordinátor seskupení tří vzdělávacích institucí – Ostravská univerzita, VŠB – Technická univerzita Ostrava a Svět techniky v Dolních Vítkovicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované