Hlavní obsah

V Dubrovníku platí zákaz koupání a vstupu na pláž. Moře znečistily fekálie

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Reklama

V oblíbené dovolenkové destinaci, jihochorvatském Dubrovníku, se nesmí koupat v moři. Pobřeží totiž znečistily uniklé fekálie.

Článek

Okresní úřad veřejného zdraví byl upozorněn na nečistotu a jeho pracovníci odebrali vzorky. Voda ze zátoky Pile nese známky kontaminace. Zdroj znečištění není zatím známý. Není ani jisté, jak dlouho bude zákaz trvat. Informoval o tom chorvatský server Dnevnik.hr.

„Laboratorní analýza prokázala kontaminaci fekáliemi. Institut veřejného zdraví v okrese Dubrovnik-Neretva doporučuje zmíněnou lokalitu nevyužívat pro plavbu, koupání a rekreaci do doby, než se voda pročistí,” uvádí v prohlášení zveřejněném na internetu Institut veřejného zdraví.

O tom, že je voda kontaminována, byla okamžitě informována hygienická inspekce, inspekce vodních cest a inspekce ochrany životního prostředí.

Znečištěné moře představuje komplikaci také pro turisty, včetně těch českých, kterých do Chorvatska každoročně jezdí také velké množství. „Občas se bohužel stane, že se po větších deštích moře znečistí. Všichni doufáme, že to není nic závažného a do dvou dnů to zmizí,” přeje si místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Reklama

Doporučované