Hlavní obsah

V Hongkongu pokračují protesty. Demonstranti házeli kameny na budovu policie

V Hongkongu pokračují protesty. Demonstranti házeli kameny na budovu policie.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Další protesty v Hongkongu. Demonstranti pokračují v bojích za demokracii v autonomní čínské provincii.

Článek

Sobotní poklidné protesty v Hongkongu eskalují. Lidé vyšli do ulic opět poté, co čínská zpravodajská služba oznámila, že Peking by mohl zasáhnout. Na pondělí aktivisté vyzvali k hromadné stávce.

Demonstranti se v neděli začali srocovat před policejní stanicí v hongkongské čtvrti Tseung Kwan O. Na okna budovy házeli kameny a svítili na ně laserovými baterkami. Lidé začali tleskat pokaždé, kdy se někomu z davu podařilo rozbít okno.

Protestující měli stejně jako na sobotním pochodu na obličejích roušky a masky, aby je nebylo poznat. Demonstranti, kteří házeli na budovu kameny a vajíčka, se schovávali pod deštníky. Vyrobili si i improvizovaný prak z šátků.

„Dnes tu jsem, abych demonstrovala svůj názor na zákon o vydávání do Číny. Myslím si, že ve čtvrti Tseung Kwan O žije hodně lidí, ale nejsou tak průbojní, aby ukázali svůj názor. Proto je podle mě dobré protestovat tady, aby někteří lidé mohli jít s námi,“ řekla agentuře Reuters jedna z protestujících Jess Tang.

Demonstranti vyšli do ulic s cedulemi s prodemokratickými hesly. Časté byly nápisy, které vyzývaly ke stávce nebo podporovaly hongkongské obyvatele.

„Je to problém naší svobody, nejde jen o zákon o vydávání. Svoboda by měla být pro každého, takže se musíme připojit k protestům. Jakmile bude vydán zákon o vydání, lidé z Hongkongu ztratí poslední zbývající kousek svobody,“ vysvětlil Reuters Fok Či Miang.

Po sobotních protestech policie zadržela více než dvacet lidí ze 120 tisíc účastníků protestního pochodu. Do vazby se dostali demonstranti, kteří házeli kameny na policejní stanici, zapalovali v ulicích ohně a blokovali vstup do širokého silničního tunelu, který spojuje pevninskou část Hongkongu s ostrovní.

Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Účastníci protestů navíc požadují demokratické reformy.

Reklama

Související témata:

Doporučované