Hlavní obsah

V hračkách nebo v lednici: islamisti nastražili na civilisty v Sýrii do domů miny, které zabíjí

Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V hračkách nebo v lednici: islamisti nastražili na civilisty v Sýrii do domů miny. „S něčím podobným jsme se nikde jinde na světě nesetkali, cíleně nastražené výbušniny na civilisty jsou opravdu extrémem,” tvrdí Pavel Gruber, ředitel české pobočky organizace Lékaři bez hranic. Polovina obětí jsou děti včetně kojenců.

Článek

Lékaři bez hranic působí v Sýrii od roku 2009, především na severu země. Podle jejich studie se v oblasti zdvojnásobil za posledních pět měsíců počet pacientů zraněných minami či nástražnými systémy. Polovinu obětí tvoří přitom děti včetně těch nejmladších kojenců. Za čtyři a půl měsíce ošetřili Lékaři bez hranic 133 lidí zraněných minami či nástražnými výbušnými zařízeními. Tento trend provází návraty uprchlíků do regionu v provinciích Rakka, Hasaka a Dajr az-Zaur.

„V oblasti jsou miny třeba na polích nebo dokonce ukryté doma v lednicích, v hrncích či v polštářích. Jsou tam záměrně, aby ublížily civilistům, kteří se vrátili domů po letech na útěku,” tvrdí Pavel Gruber. Podle něj jsou lidé v Sýrii válkou extrémně unavení. Zdravotnictví v zemi je zdecimované, polovina nemocnic byla zničená. A podle odhadů zemi opustila asi polovina syrských lékařů, složité výkony musí dělat kvůli nedostatku personálu i nedostudovaní medici.

„Stále se málo mluví o neuvěřitelném hrdinství místního personálu v nemocnicích, lidé tam působí ve velmi složitých podmínkách. Chybí v podstatě všechno. Navíc nemocnice se staly několikrát i terčem útoků,” připomíná Gruber.

Jak se pracuje lékařům v Sýrii? Co lidem nejvíc chybí? Podívejte se v dalším Víkendovém rozhovoru.

Reklama

Doporučované