Hlavní obsah

V Hranicích začala další etapa rozsáhlé rekonstrukce městského hřbitova

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V Hranicích na Přerovsku po roční pauze začala další etapa rozsáhlé rekonstrukce městského hřbitova. Práce na třetí etapě začaly tento měsíc a jsou rozvrženy do dvou let.

Článek

Stavbaři se tentokrát zaměří na urnový háj v horní části hřbitova, budovat se zde budou komunikace i inženýrské sítě, jako přívody vody, elektřiny a veřejné osvětlení. Upravovat se bude také zeleň, informoval mluvčí radnice Petr Bakovský na webových stránkách města www.mesto-hranice.cz. Hřbitov město opravuje v několika etapách od roku 2017.

„Rozsah prací na hřbitově je velmi rozsáhlý, proto je rozplánován na dva roky. Práce budou postupovat od zadních částí hřbitova směrem dopředu, aby těžká technika neničila již hotové části. Celkem se má na hřbitově za dva roky proinvestovat 40 milionů korun, a to včetně letošního roku,“ uvedl mluvčí radnice.

Oprava hranického hřbitova začala v polovině roku 2017. V minulých letech stavbaři opravili ohradní zeď, místo staré zdi v zadní části hřbitova stojí zeď nová. Hřbitov má také nové brány, zbourána byla bývalá márnice. Loni se vybudovala dešťová kanalizace ve Hřbitovní ulici, kde byla také upravena parkovací místa. V horní části starého hřbitova vznikl prostor s epitafními deskami a posypová loučka, doplnil mluvčí radnice.

Rekonstrukci městského hřbitova plánovala radnice v Hranicích několik let. Hlavní pietní místo ve městě se totiž několik desítek let neopravovalo, palčivý byl i nedostatek hrobových míst. Kromě městského hřbitova mají Hranice hřbitov také v místní části Drahotuše. Pohřbívá se i na malém hřbitově U Kostelíčka.

Reklama

Doporučované