Hlavní obsah

V Indii se opět plní ulice i trhy. Země si zadělává na 3. vlnu, bojí se experti

Foto: Profimedia.cz

Snímek pořízený tento týden na jednom z trhů v indickém hlavním městě Dillí.

Reklama

Indie po drtivé druhé vlně covidu-19 začíná rozvolňovat. Odborníci varují, že pokud se nezmění politika a chování lidí, přijde vlna třetí. Starosti jim dělá i nový přírůstek na tamním seznamu znepokojivých variant – delta plus.

Článek

Počty nově nakažených v Indii pokračují v sestupném trendu a v posledních dnech se drží mezi 40 až 50 tisíci, což je asi osmkrát až desetkrát méně než na vrcholu druhé vlny, kdy přesahovaly 400 000. Odborníci ale varují, že pokud se Indie z předešlé katastrofy neponaučí, stihne ji další neštěstí v podobě třetí vlny.

Britská BBC shrnuje, že před takovou hrozbou už varoval například ředitel Celoindického institutu lékařských věd v Dillí (AIIMS) spadajícím pod ministerstvo zdravotnictví, Randeep Guleria. Ze západního pohledu poněkud netypicky jsou podobné hlasy slyšet i z nejvyšších pater indické justice. Před potenciální hrozbou v podobě nové a neznámé varianty delta plus varuje například virolog Shahid Jameel.

Podle ředitele AIIMS „obyčejně“ doba mezi koncem a začátkem další vlny činí asi čtyři až pět měsíců. „Ale vzhledem k tomu, jak se lidé shlukují na trzích a nákupních střediscích bez roušek, aniž by dodržovali zásady koronavirové prevence,“ se Guleria domnívá, že třetí vlna může udeřit o něco dřív. Může k tomu podle něj dojít asi za 12 až 16 týdnů v nejhorším scénáři pak dokonce už za měsíc a půl až dva měsíce.

Podobně soudci Vrchního soudu v Dillí už minulý týden upozornili na časté porušování protiepidemických opatření na trzích a dalších veřejných místech napříč hlavním městem. Pokud bude tato bagatelizace pravidel pokračovat, uspíší to podle nich nástup třetí vlny. „Jestli se to stane, bůh nám pomáhej,“ uvedli soudci v naléhavém varování pro obyvatele Dillí, které podle nich může mít „obrovské problémy“.

Foto: Profimedia.cz

Denní shon v Dillí.

O deltě plus se toho zatím ví příliš málo

Shahid Jameel, jeden z předních indických virologů, tento týden do médií vyslovil obavu, že nově objevená varianta delta plus, bude schopná uniknout protilátkám z vakcín i přirozené imunitě, kterou mají po zničující druhé vlně už miliony Indů.

Delta plus je ale v tuto chvíli ještě velkou neznámou. O její identifikaci se v Indii začalo hodně mluvit teprve minulý týden a později ji úřady zařadily i na oficiální seznam „znepokojivých variant“. Ministerstvo zdravotnictví tento krok doprovodilo informací, že u ní na základě vlastního výzkumu rozeznává tři problematické charakteristiky – zvýšenou přenosnost, lepší schopnost napadat plicní buňky a potenciální snížení imunitní odpovědi.

Dosud bylo ale v Indii identifikováno jen opravdu velmi málo případů varianty v řádu nízkých desítek. Minimálně co se týče rychlosti přenosu, která se nejpřesněji určuje pozorováním šíření v populaci ve srovnání s jinými variantami, jde o číslo, z kterého nelze činit věrohodné závěry, a ani u větší odolnosti na protilátky nemůže být pouze laboratorní zkoumání dostatečně vypovídající. Na odpověď na otázku, co je delta plus doopravdy zač je zkrátka ještě příliš brzo.

Jisté je nicméně to, že se varianta, která se od původní delty liší tím, že má o mutaci K417N navíc, dostala do Evropy. Detekovalo ji už několik evropských států včetně například Británie, Německa, Švýcarska a například i Polska. Kromě toho už ji zaznamenali i v USA nebo Rusku.

V Británii už je varianta měsíce, zatím bez efektu

Detailním přehledem o šíření této varianty na vlastním území disponuje díky vysoké úrovni monitoringu Velká Británie. V přehledu informací o jejím šíření tamní televize Sky News píše, že dosud bylo ve Spojeném království objeveno 41 případů, přičemž první britský vzorek této varianty byl sekvenován už koncem dubna.

Do jisté míry uklidňujícím faktem je, že od té doby se v Británii výrazněji nerozšířila. Dominantní tam zůstává původní delta. „Případy delty plus zůstávají ve Spojeném království na velmi nízkých úrovních. První případ jsme zaznamenali 28. dubna 2021. Od té doby varianta zůstává v nízké frekvenci,“ cituje Sky News Francoise Ballouxe z Institutu genetiky na University College London (UGI).

Očkování se zrychlilo, ale do cíle je daleko

V pondělí indický premiér, který kvůli nedostupnosti vakcín čelil dlouhodobě kritice, oznámil bezplatné zpřístupnění vakcín pro všechny osoby starší 18 let. Tentýž den vláda oznámila, že za pondělí se stihlo podat celkem 8,6 milionů dávek vakcíny.

Odborníci se ale obávají, že toto tempo Indie nezvládne dlouhodobě udržet. Dosud bylo plně naočkováno 5,5 procenta z 950 milionů lidí, kteří se k vakcinaci mohou přihlásit. Alespoň jednu dávku dostalo asi 17,5 procenta Indů.

Pokud by se naplnily obavy a lidé se začali nekontrolovaně scházet v hojných počtech, jako tomu bylo před druhou vlnou, může Indii zasáhnout vlna třetí ještě dřív, než bude populace dostatečně proočkovaná.

Reklama

Související témata:

Doporučované