Hlavní obsah

Hoří ropná šachta hluboká 250 metrů. Zatím zemřelo nejméně osmnáct lidí

Požár v indonéské provincii Aceh.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Šachta hluboká 250 metrů začala hořet po půlnoci místního času. Zranění lidé mají podle ředitele nemocnice popáleniny až na 60 procentech těla.

Článek

Při požáru nově vyhloubené ropné šachty v provincii Aceh v Indonésii zemřelo 18 lidí. Mluvčí agentury pro řešení katastrof řekl, že několik desítek lidí se zranilo. Podle místních zástupců jich je celkem 40 a ředitel místní nemocnice Edi Gunawan uvedl, že hospitalizovaní lidé mají popáleniny na 20 až 60 procentech těla.

Šachta, u níž začalo hořet krátce po půlnoci místního času, je stále v plamenech. Od plamenů chytly také domy v okolí a pět jich bylo zničeno. Podle všeho z šachty hluboké 250 metrů začala unikat ropa, lidé se ji následně snažili odčerpat.

„Vzbudila jsem se, když domem otřásl silný výbuch jako při zemětřesení. Sousedé vyběhli ven, aby se podívali, co se děje, avšak po dalším výbuchu se všichni dali v panice na útěk,” řekla šestnáctiletá Riska Sri Maulidyawatiová, která v oblasti bydlí. Pak slyšela lidi volat o pomoc. „Děti plakaly a ženy křičely v panice. Bylo to děsivé,” řekla Maulidyawatiová.

Podle agentury AP má Aceh, ležící na severním cípu ostrova Sumatra, mnoho ropných oblastí a nelegálních těžišť. Maulidyawatiová řekla, že do její vesnice několik dní proudili lidé, aby si z nedávno vyvrtané šachty nabrali ropu.

Reklama

Související témata:

Doporučované