Hlavní obsah

V Indonésii zachraňují z hory přes 800 turistů. Zemětřesení jim odřízlo přístupovou cestu

Zemětřesení v Indonésii.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Na nejvyšší hoře indonéského ostrova Lombok uvízlo více než osm set lidí. Zemětřesení smetlo přístupové cesty. Záchranářům se zatím podařilo evakuovat přibližně 250 lidí.

Článek

Na indonéském ostrově Lombok pokračují záchranné práce po nedělním zemětřesení, které si podle nejnovější bilance vyžádalo 16 obětí. Otřesy o síle 6,4 stupně Richterovy škály totiž poničily i přístupové cesty na nejvyšší horu ostrova, na níž tak zůstalo uvězněno několik stovek turistů. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Podle místních úřadů se zatím podařilo z hory evakuovat 250 lidí. Celkem tam uvízlo 820 osob, z nichž 617 byli cizinci. Jejich národnost ale úřady neupřesnily. Na záchraně lidí z hory se podílejí dvě helikoptéry, část osob by se měla dostat dolů jednou ze stezek, kterou zemětřesení nezničilo.

Ohnisko nedělního zemětřesení, které udeřilo v 6:47 místního času, se nacházelo v poměrně mělké hloubce sedmi kilometrů. Podle indonéského geofyzikálního a meteorologického úřadu bylo doposud zaznamenáno více než 120 následných otřesů. Nejsilnější z nich dosáhl intenzity 5,7 stupně. Otřesy poškodily mnoho domů.

Zemětřesení jsou v Indonésii poměrně častá. Tento největší ostrovní stát světa se totiž nachází v Tichém oceánu, v pásmu takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. V prosinci 2004 spustilo mohutné zemětřesení u pobřeží ostrova Sumatra ničivou vlnu tsunami, která zabila 230 tisíc lidí v desítce zemí, nejvíce v Indonésii.

Reklama

Doporučované