Hlavní obsah

V Iráku a Sýrii je stále až 3000 bojovníků Islámského státu

V Sýrii a Iráku podle koalice zbývá 3000 bojovníků Islámského státuVideo: AP

 

Reklama

Mezinárodní koalice se chce zaměřit na ochranu území dobytého z rukou radikálů.

Článek

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy odhaduje, že v Iráku a Sýrii zůstává skoro 3000 bojovníků teroristické organizace Islámský stát. Na Twitteru to dnes uvedl mluvčí koalice Ryan Dillon.

„Stále představují hrozbu, ale my budeme nadále podporovat naše partnerské síly a porazíme je,“ dodal Dillon. Na otázku v diskusi, zda Washington plánuje zřídit v Iráku nebo Sýrii stálou vojenskou základnu, odpověděl, že ne.

Takzvaný chalífát, který IS vyhlásil v částech Sýrie a Iráku v roce 2014, se zhroutil letos, když radikálové ztratili velká města, především irácký Mosul a syrskou Rakku. Teď jsou zbytky oddílů IS ještě na irácko-syrské hranici.

Koalice dnes podle agentury Reuters také oznámila, že se nyní zaměří na udržení území dobytých z rukou IS. „Budeme dál podporovat naše irácké partnery v boji proti IS. Poskytneme výcvik, vybavení, radu a pomoc,“ sdělil jeden z velitelů koalice Felix Gedney po schůzce s iráckým vedením.

Celkem koalice podle něj osvobodila více než 4,5 milionu Iráčanů a 52 000 kilometrů čtverečních iráckého území. Koalice byla často terčem kritiky za množství civilních obětí svých leteckých úderů. Koalice přiznává nejméně 801 civilních obětí z období od srpna 2014 do října 2017, pozorovatelé ze skupiny Airwars ale tento počet odhadují na téměř 6000.

Reklama

Související témata:

Doporučované