Hlavní obsah

Nehoda letadla na letišti v Istanbulu si vyžádala 3 mrtvé a 179 zraněných

Foto: Profimedia.cz

U rozlomeného letadla zasahovaly desítky záchranářů, zraněných je přes 120.

Reklama

aktualizováno •

Tři mrtvé a 179 zraněných si vyžádala středeční nehoda letadla, které sjelo při přistání z ranveje na istanbulském mezinárodním letišti Sabihy Gökçenové. Podle zveřejněných záběrů se trup letounu rozlomil nejméně na tři kusy, část letadla začala hořet. Istanbulský guvernér uvedl, že letadlo sjelo z dráhy kvůli špatnému počasí. V době nehody hustě pršelo a vál silný vítr.

Článek

Tři oběti nehody zemřely podle agentury Reuters v nemocnici, jeden už ve středu, dva ve čtvrtek. Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca ve středu nejprve informoval o jednom mrtvém a 157 zraněných. Guvernér Istanbulu ve středu řekl, že vážně jsou zranění dva piloti.

Na záběrech z místa neštěstí je vidět, jak záchranáři evakuují z letadla cestující. Někteří pasažéři se z rozlomeného stroje dostali už předtím sami.

„Letadlo se nedokázalo udržet na ranveji kvůli špatným povětrnostním podmínkám a sklouzlo padesát až šedesát metrů,“ řekl istanbulský guvernér Ali Yerlikaya. Podle NTV bylo 155 cestujících na palubě z Turecka a 22 ze zahraničí, mimo jiné z USA, Číny, Iráku či Izraele. Z občanů EU byl na palubě jen jeden Švéd. Češi podle tureckých médií letadlem necestovali.

Letadlo podle serveru stanice NTV patří turecké nízkonákladové společnosti Pegasus Airlines. Do Istanbulu přiletělo z Izmiru, který leží na západě Turecka. Na palubě bylo 177 cestujících, uvedla NTV. Členů posádky bylo podle Reuters šest.

Pegasus Airlines provozuje i lety do Prahy. Krátce po 14:00 SEČ odletělo z pražského letiště letadlo, které mělo přistát na letišti Sabihy Gökçenové. To ale kvůli nehodě uzavřeli a všechna letadla přesměrovali na velkokapacitní nové mezinárodní istanbulské letiště. Na něm podle serveru flightradar24.com přistálo krátce po 19:00 místního času (17:00 SEČ) i letadlo na lince z Prahy poté, co kroužilo nad Marmarským mořem.

Podle agentury AP se podobná nehoda odehrála 7. ledna. Na stejném istanbulském letišti tehdy stroj aerolinek Pegasus Airlines se 162 pasažéry rovněž sjel z ranveje. Tehdy nikdo zranění neutrpěl.

Reklama

Doporučované