Hlavní obsah

V Izraeli začíná ostře sledovaný soud s Netanjahuem. Skončí ve vězení?

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Ve volebním boji a neméně složitých povolebních jednáních zvítězil a opět povede Izrael z pozice premiéra. Blížícímu se soudu ale neunikl. Proces s Benjaminem Netanjahuem začíná v Jeruzalémě právě dnes.

Článek

Dohoda s opozičním vůdcem Bennym Gancem sice ukončila více než 500 dní trvající izraelskou politickou krizi, jejím výsledkem je ale první trestně stíhaný premiér v historii židovského státu.

Netanjahu čelí hned třem kauzám, které ho mohou dostat za mříže, pokud ho soud shledá vinným z korupce, podvodu nebo porušení důvěry. „Je to hon na čarodějnice,“ tvrdí 70letý obviněný, případně mluví o puči.

Nejvážnější je takzvaná kauza 4000, v níž je „Bibi“, jak se už deset let vládnoucímu premiérovi přezdívá, obviněn z toho, že jako ministr komunikací a později premiér reguloval trh tak, aby to vyhovovalo mediálnímu magnátovi Šaulu Elovičovi. Jeho zpravodajský server Walla měl výměnou za to pozitivně informovat o Netanjahuovi.

Kvůli korupci žádal Olmertovu rezignaci

V případě kauzy 1000 je Netanjahu obviněn z toho, že jako premiér přijímal dary v hodnotě desítek tisíc dolarů od spřátelených byznysmenů. Konečně kauza 2000 se zabývá obviněním, podle něhož se Netanjahu dohodl s dalším byznysmenem Arnonem Mosesem na oslabení konkurenčního média - výměnou za to mu opět mělo být pozitivní zpravodajství v nejčtenějším deníku Jediot Achronot.

Netanjahu veškerou vinu popírá a mluví o zinscenovaném procesu, za nímž stojí jeho političtí odpůrci. Pozorovatelé se ale shodují, že soud nashromáždil solidní důkazy a že Netanjahu může skončit ve vězení.

Nebyl by ostatně prvním tak vysoce postaveným izraelským politikem - za mřížemi už strávil 16 měsíců kvůli korupci i někdejší premiér Ehud Olmert, za znásilnění byl pak odsouzen izraelský exprezident Moše Kacav. Paradoxem je, že v době, kdy se objevilo podezření na Olmertovu korupci, byl Netanjahu jedním z těch, kdo žádal okamžitou demisi tehdejšího premiéra.

Nedělní začátek procesu s Netanjahuem je vysoce sledovanou událostí, i když se očekává, že se proces může táhnout i několik let. Premiér by si během něj měl vyslechnout obvinění. Izraelská média chtěla první den procesu vysílat v přímých přenosech, to ale vrchní soud zamítl.

Netajahu se nicméně ještě tento týden pokusil o obstrukci, když jeho advokáti požádali soud o to, aby se jejich klient úvodního dne nemusel zúčastnit. Jako důvod uvedli, že půjde jen o „technické slyšení“ a že by premiérova účast byla příliš nákladná a komplikovala by bezpečnostní opatření přijímaná v rámci boje proti pandemii koronaviru. Argumentoval mimo jiné i tím, že premiéra musí doprovázet pět osobních strážců.

To ale izraelské státní zastupitelství odmítlo - účast obviněného na prvním slyšení má podle něj „daleko od technické záležitosti“. Měla by vyslat veřejnosti vzkaz o „spravedlnosti a veřejné důvěře ve férovost a rovnost všech kriminálních procedur“.

Ve středu to pak odmítl i tříčlenný panel soudců jeruzalémského soudu - důvody pro výjimku neshledal v tomto případě dostatečné.

Zdiskreditovat žalobce deset let starou aférou

Netanjahuovi spojenci zahájili také těsně před zahájením procesu akci mající za cíl zdiskreditovat generálního prokurátora Avichaje Mandelblita, klíčovou postavu izraelské justice. Jedna z televizních reportérek znovu vynesla na světlo deset let starou aféru, v níž Mandelblit figuroval - tehdy v roli hlavního armádního právníka.

Ve složitém a dlouho vyšetřovaném případu šlo o podezření z pletich při jmenování velitele jižního velení armády. Náčelníkem generálního štábu byl tehdy dnešní ministr zahraničí Gabi Aškenazi, který byl rovněž vyšetřován. Vojenská policie ani média ale nakonec žádné porušení zákonů v personální politice armády nenašly.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit.

Soudci by měli během procesu s Netanjahuem vyslechnout na tři stovky svědků, ti ale v první den procesu slovo ještě nedostanou. Další slyšení by se mělo uskutečnit až za několik měsíců, napsal server Times of Israel. Netanjahu má nyní díky dohodě s Gancem jistých 18 měsíců v premiérském křesle, jeho koaliční partner by ho měl vystřídat až v listopadu příštího roku. Pokud tedy postupující soudní proces neurychlí Netanjahuův politický konec dříve.

Reklama

Doporučované