Hlavní obsah

V Jamném se zhoršila pitná voda, lidé chodí týden k cisterně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Jamném na Jihlavsku se zhoršila kvalita vody ve vodovodu, neodpovídá normám. Lidé chodí asi týden pro pitnou vodu k cisterně. Zavřená je kvůli tomu mateřská škola a u základní školy nefunguje jídelna.

Článek

Do vrtů v Jamném na Jihlavsku se po deštích dostala povrchová voda, která způsobila znečištění, a voda tak neodpovídá normám. Obec se snaží vodovod pročistit. Výsledky rozborů naposledy odebraných vzorků by mohla dostat v pátek.

V Jamném žije podle statistiky 580 lidí. Informace o potížích se zásobováním pitnou vodou přinesl Český rozhlas Vysočina. Na obecní vodovod je podle starosty napojená většina domácností. „Pracujeme na tom, aby ta voda byla v pořádku,“ řekl starosta Ľuboš Varhaník. Minulé roky podle Varhaníka obec takové problémy s kvalitou vody neměla. Letos už se to stalo i v červnu, i tehdy po deštích. Vrty jsou podle starosty už starší a je u nich vykácený les.

Stabilnější zásobování pitnou vodou si Jamné slibuje od nového vrtu, u něhož se po dokončení všech souvisejících prací chystá požádat o kolaudaci. Původní vrty pak obec plánuje upravit a vyčistit.

Lesy mizí na Vysočině kvůli rozsáhlé kůrovcové kalamitě. Během letošního léta s prudkými dešti se zhoršila kvalita místních zdrojů pitné vody na více místech. Problémy zřejmě nejdéle trvaly v Opatově a Předíně na Třebíčsku, kde mohly domácnosti používat vodu z vodovodních kohoutků jen jako užitkovou od druhé poloviny června přibližně dva měsíce. I tam byl kvůli kůrovci vykácený les, který pomáhal prameniště chránit.

Třebíčská divize Vodárenské akciové společnosti (VAS), která tento vodovod spravuje, tam nechala osadit mobilní úpravnu vody a filtry s aktivním uhlím. Podle ředitele Jaroslava Hedbávného už je voda v pořádku.

Reklama

Doporučované