Hlavní obsah

V Jedovnické ulici v Brně vzniká manipulační trať, už tam stojí první stožáry

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Manipulační trať v Jedovnické ulici umožní přesun prázdných trolejbusů z vozovny Slatina do Líšně v době stavebních prací na velkém městském okruhu u Tomkova náměstí a Rokytovy ulice.

Článek

Stavba na několik let téměř odřízne obvyklou vozovnu v Husovicích. Jeřáby dnes osazovaly do připravených základů zhruba 20 stožárů, celkem jich bude 111.

Manipulační trať bude měřit necelých 2,3 kilometru a ulehčí trolejbusům na linkách 25 a 26. Povede od křižovatky Jedovnické a Novolíšeňské po křižovatku Bělohorské a Olomoucké ulice. Nové stožáry v Jedovnické ulici budou kombinované. Neslouží tedy jen pro zavěšení trakčního vedení, ale i pro nové veřejné osvětlení, které nahradí staré sloupy. „Všechny stožáry by tam měly stát do měsíce. V Bělohorské ulici, kde budou stožáry po stranách silnice a mezi nimi budou nosná lana, je třeba práce zkoordinovat s Jihomoravským krajem, který tam opravuje mosty,“ řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Většina prací na manipulační trati bude hotova v květnu. Kromě stožárů je třeba položit kabely veřejného osvětlení, instalovat nová svítidla a zavěsit trolejové vedení. Trať se začne používat ale až ve chvíli, kdy začne stavba velkého městského okruhu. Ředitelství silnic a dálnic plánovalo zahájení na jaro, stavba ale kvůli odvolání účastníka ve výběrovém řízení nabírá zpoždění a ještě není potvrzený hlavní zhotovitel.

Reklama

Související témata:

Doporučované