Hlavní obsah

V Jeseníkách byl kvůli sněžení vyhlášen třetí lavinový stupeň

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V Jeseníkách byl vyhlášen třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, který znamená značné nebezpečí. Během posledních 24 hodin v Jeseníkách připadlo 25 centimetrů sněhu, v 1300 metrech nad mořem leží okolo 110 centimetrů sněhu.

Článek

Na závětrných lavinových svazích je sněhu uloženo více. „Díky teplotám hluboko pod bod mrazu se ve sněhové pokrývce vytvořila kritická vrstva z hranatozrnitého sněhu. Po prolomení se do této vrstvy je velká pravděpodobnost uvolnění laviny dodatečným zatížením lyžaře,“ uvedl dispečer Jiří Hejtmánek z jesenické horské služby. Lidé podle něj nemají vstupovat na svahy prudší než 30 stupňů.

Třetí stupeň označují odborníci za kritickou nebo velmi zrádnou situaci. Je obvykle vyhlašován ve 30 procentech zimního období a odehraje se při něm až polovina všech případů lavinových nehod. Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku, je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

Horská služba také varovala před bivakováním v extrémních podmínkách, které je na hřebenech Jeseníků v nynějším počasí nebezpečné, navíc je zakázané, protože jde o chráněnou krajinnou oblast. Horští záchranáři v neděli brzy ráno řešili případ skupiny lidí, kteří bivakovali pod celtou na Keprníku a zasypal je sníh. Turisté se navíc po dvou telefonátech odmlčeli, záchranáři naštěstí na místě zjistili, že jsou v pořádku. Záchranáři zasahovali také v oblasti Králického sněžníku, kde chtěla v extrémních podmínkách vyzkoušet bivakování třiatřicetiletá žena. „Za prvé jsme se k ní museli dostat do lavinového katastru u pramene Moravy a v oblasti byla tzv. bílá tma. Pak ošetření, byla vyčerpaná a silně podchlazená. A následoval transport z nepřístupného terénu na naši stanici,“ uvedl člen horské služby Jakub Fabián.

„Někdy mám pocit, že návštěvníci hor se snaží stále vymýšlet nové a nové způsoby, jak se v drsných terénech zranit nebo dokonce zabít. Najednou řešíme takové věci jako sjíždění černých sjezdovek na kousku plastu nebo nocování v mrazu a hlubokém sněhu bez předchozího tvrdého tréninku,“ uvedl náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller. Pokud se na horách v zimě pohybuje organizovaná skupina, vždy by měla svůj pohyb nahlásit horské službě. „Stejně tak je důležité, aby nám dali kontakt na někoho spolehlivého, kdo bude mít nabitý telefon a hovory od nás bude brát,“ uvedl Kaller.

Do čtvrtka platil v Jeseníkách první lavinový stupeň, v pátek byl kvůli novému sněhu vyhlášen druhý stupeň. V pátek se také v Jeseníkách stalo neštěstí, jednatřicetiletého skialpinistu zasypala v lavinovém katastru ve Velkém Kotli lavina. Muže hned vyhrabali jeho kolegové a na místě byla vzápětí i horská služba, jeho resuscitace však již byla neúspěšná.

Reklama

Doporučované