Hlavní obsah

V Kanadě se sejdou státy G7. Macron pohrozil Trumpovi, že se ostatní obejdou i bez USA

Foto: The White House, Wikimedia.org

Macron nevylučuje podpis dohody šesti států.

Reklama

Kanadský premiér Justin Trudeau se na pátečním summitu zemí G7 bude chtít věnovat zejména otázkám hospodářského růstu. V době rostoucího napětí mezi USA a zbývajícími světovými ekonomikami ale zřejmě nezabrání střetům Donalda Trumpa s ostatními lídry.

Článek

Americký prezident Donald Trump minulý týden ukončil výjimku z cel na dovoz oceli a hliníku pro Kanadu a evropské státy G7. USA cla zavedly v březnu. Podle analytiků tím Trump přispěl k izolaci Spojených států ve světě globálního obchodu.

Na setkání světových ekonomik budou také zástupci Evropské unie, kteří se podle agentury Reuters budou Trumpa snažit přesvědčit ke změně postoje v celní politice a také ke změně rozhodnutí o odstoupení od jaderné dohody s Íránem.

Mezi představiteli, kteří se budou Trumpa snažit přesvědčit k ústupkům mírnými slovy, ale zřejmě nebude jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. „Americký prezident nemusí ve své izolovanosti vidět problém, ale stejně tak my nebudeme mít problém s podpisem dohody šesti zemí. Těchto šest zemí symbolizuje hodnoty, ekonomiky s bohatou historií, které jsou skutečnou světovou silou,“ napsal na svůj twitterový účet.

Po setkání s Trudeauem přesto Macron uvedl, že se bude Trumpa snažit přesvědčit, aby cla odvolal.

Ze strany neamerické šestice by se, jak připomíná list The Washington Post, jednalo o opravdu výjimečný krok, který by ještě více izoloval Spojené státy. Absence amerického podpisu u jakékoliv dohody by ale mohla vytvořit riziko poklesu jejího významu. Podle francouzského ministra financí Bruna Le Maireho se ale už nyní jedná spíše o rozhovory mezi „G6 plus jedna než G7“.

Kromě USA se spolek G7 sestává z Francie, Kanady, Velké Británie, Německa, Itálie a Japonska.

Donald Trump podle The Washington Post kvůli kritice ze strany ostatních států a zejména ze strany kanadského premiéra Justina Trudeaua zvažoval, že na summit do kanadského města La Malbaie ani neodjede. Místo sebe chtěl poslat viceprezidenta Mikea Pence. Podle zdrojů z Trumpova okolí si prezident stěžoval, že nehodlá v Trudeauově blízkosti strávit celé dva dny.

Příliš nadšený pak nebyl ani ze setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, zejména kvůli rozdílným názorům, a britskou premiérkou Theresou Mayovou, které je podle Trumpa až příliš politicky korektní.

Bílý dům později uvedl, že Donald Trump do Kanady na schůzku světových ekonomik odcestuje, za severní hranicí ale nezůstane dva dny jako ostatní. Z La Malbaie odcestuje už v sobotu dopoledne a přesune se přímo do Singapuru, kde ho 12. června čeká setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Chybět tak bude třeba u jednání o klimatických změnách a stavu životního prostředí, kde ho zastoupí jeden z jeho poradců.

Setkání států vyspělých ekonomik G7 začne v pátek večer středoevropského času.

Reklama

Doporučované