Hlavní obsah

V kauze nemocničních zakázek uvázla vlivná úřednice z vnitra

Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Bývalá náměstkyně na ministerstvu vnitra Monika Pálková.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že policie v uplynulých dnech obvinila vysoce postavenou pracovnici Ministerstva vnitra Moniku Pálkovou. Uvázla v případu, na který upozornil stíhaný podnikatel Tomáš Horáček.

Článek

Navzdory koronavirové krizi detektivové pokračují v rozkrývání rozsáhlé kauzy nemocničních zakázek kolem podnikatele Tomáše Horáčka. Podle informací Seznam Zpráv od zdrojů blízkých vyšetřování policie v uplynulých dnech obvinila vysoce postavenou úřednici na Ministerstvu vnitra a do roku 2017 vlivnou lidovkyni Moniku Pálkovou.

Vyšetřovatelé se dlouhodobě zajímají o její roli v žádosti na grant pro simulování leteckých nehod.

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula, jehož úřad případ dozoruje, Seznam Zprávám sdělil, že „nemůže věc v této fázi vyšetřování komentovat“.

Redakce oslovila i advokáta Pálkové Martina Dostála, který se odvolal na advokátní tajemství.

Samotná Monika Pálková telefon nezvedala, a když se redakce pokusila kontaktovat jejího manžela, neuspěla. „Myslím si, že vám do těchto věcí nic není. Na shledanou,“ ukončil rychle hovor Daniel Pálek, který byl v případu nemocničních zakázek obviněn již před časem.

Monika Pálková do roku 2017 působila jako náměstkyně ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Po sněmovních volbách 2017 o funkci přišla, na vnitru však zůstala. Stala se vedoucí samostatného oddělení strategií, což je o útvar podřízený náměstkovi pro ekonomiku. Na této pozici pracuje dodnes.

Zakázkový balíček

Pálkové přitížil svým svědectvím podnikatel Horáček, který se po několikaměsíčním pobytu ve vyšetřovací vazbě rozhodl mluvit a usilovat o status spolupracujícího obviněného. Pro policii jsou jeho poznatky důležité tím, že jí umí zasadit informace o jednotlivých aktérech do kontextu se zadáváním veřejných zakázek.

Horáček dal policistům – jak informovaly loni v červnu Lidové noviny – do spojitosti manipulaci s tendrem na úklid v Nemocnici Na Bulovce (NNB) a mnohamilionový grant Ministerstva vnitra pro simulování leteckých nehod.

Podle Horáčka sehrála v této větvi případu roli někdejší ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská, která podle výpovědi hlavního obviněného zařídila, že firma manžela tehdejší náměstkyně ministra vnitra získá zakázku na úklid nemocnice.

Výměnou za to měla podle Horáčka zase náměstkyně Pálková na Ministerstvu vnitra pomoci známému ředitelky Vrbovské se zařízením grantu na simulace zásahů u leteckých nehod.

„Ve stejné době, kdy se začala připravovat zakázka na úklid, se domluvila dr. Vrbovská s paní Pálkovou, že paní Pálková zajistí prostřednictvím své funkce na Ministerstvu vnitra grant pro tehdejšího blízkého přítele dr. Vrbovské. (…) Domluvily se, že nastaví a vypíšou grant, který bude předem nastaven na daného uchazeče nebo zájemce,“ popsal systém Horáček podle Lidových novin policistům v dokumentech souvisejících s případem.

O tom, že policie Horáčkovy poznatky brala vážně, svědčilo už loni v říjnu to, že vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) provedli razii na Ministerstvu vnitra.

Reklama

Doporučované