Hlavní obsah

V kauze střelby v Ostravě je vyřešena další věc. Policie musela s pravdou ven

Foto: David Malik / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Místo útoku střelce v ostravské nemocnici.

Reklama

Policejní dokument popisuje, jak vyšetřovatel prověřoval únik fotografie s těly obětí střelce Ctirada V. Ten loni v prosinci zastřelil v čekárně ostravské fakultní nemocnice šest lidí.

Článek

Policie ví, jak se na veřejnost dostal snímek čekárny, na němž jsou vidět těla obětí po loňském útoku střelce ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Konkrétního viníka se jí však zjistit nepodařilo.

Případ přímo souvisí s tragickým příběhem, který se odehrál loni 10. prosince. Pachatel - povoláním stavební technik - přišel do ostravské nemocnice a zastřelil tady šest lidí, sedmý člověk pak podlehl po dvou dnech zraněním, která mu střelec způsobil.

Na zmíněné fotografii je vidět čekárna, kde muž střílel. Ležela tam dvě bezvládná těla a také osobní věci zastřelených.

Seznam Zprávy získaly dokument, v němž policejní komisař Miloš Halamka popisuje, jak se tato fotografie dostala na veřejnost.

„Jak vyplývá z šetření, na internet byla umístěna pouze tato jediná fotografie, která se s různými přípisy a tvarem chová jako několik fotek, ale po jejich porovnání jde pouze o tuto jedinou,“ píše komisař Halamka s tím, že se snímek šířil po internetu velkou rychlostí.

„Jenom facebooková skupina ‚Ostrava‘, kam byla tato fotka někým neustaveným vložena, čítá přes 37 000 osob,“ napsal dále.

V dokumentu však také přiznává, že nelze zjistit kdo a kdy fotografii umístil na internet jako první.

A to přesto, že kvůli tomu vyšetřovatelé vyslechli řadu lidí. Šlo o některé policisty i o správce facebookové skupiny „Ostrava“ nebo „fotbalové skupiny Baník“.

Inkriminovaná fotografie vznikla podle komisaře Halamky tak, že její autor - šlo o jeho kolegu od policie - přefotil monitor jednoho z IT pracovníků ostravské nemocnice. Bylo to právě v době, kdy zajišťoval k útoku střelce důkazy.

Halamka nakonec dospěl k závěru, že šlo o únik fotografie v rámci policie.

„Šetřením bylo prokázáno, že fotografie byla pořízena tímto policistou a zapřičiněním nějakého policisty, který nebyl ustanoven, byla z Policie ČR odeslána a posléze umístěna na veřejném internetu. Tedy k jejímu úniku došlo z Policie ČR,“ napsal policejní komisař.

Jak už dříve Seznam Zprávy napsaly - a Halamka podle tohoto dokumentu i tuto verzi prověřoval - autor snímku měl poslat fotografii kolegům do společné komunikace přes mobilní aplikaci WhatsApp.

Jak se poté dostala fotografie na sociální sítě, se ale už zjistit vyšetřovatelům nepodařilo.

Policisté z Moravskoslezského kraje však po tomto případu, jak jim doporučil závěr zmíněného dokumentu, přijali nová opatření, aby se situace neopakovala.

„Policisté krajského ředitelství byli seznámeni se závěry šetření provedeného odborem vnitřní kontroly a dále opětovně proškoleni v postupech upravujících práci na místě činu nebo události,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Kvůli tomu, že šlo o taktické informace, které souvisí s jejich prací, však nechtěla na dotaz uvést další podrobnosti.

Reklama

Doporučované