Hlavní obsah

V Kolumbii zbořili sídlo nejznámějšího narkobarona na světě

Demolice domu, ve kterém v 80. letech žil Pablo Escobar.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Budovu nahradí park a památník obětem řádění Escobarova drogového kartelu.

Článek

Kolumbijské úřady srovnaly se zemí budovu, která dříve sloužila jako domovská základna zřejmě nejznámnějšího obchodníka s drogami Pablo Escobara. Podle serveru Sky News bylo na odstřelení budovy potřeba na 180 rozbušek.

Po odklizení sutin domu zvaného Monaco chtějí místní úřady na jeho místě zřídit park a památník. Ten bude připomínat tisíce mrtvých zavražděných během drogových válek mezi Escobarem a jeho konkurenty v 80. a 90. letech. Mezi nimi mimo jiné na 500 policistů a čtyři prezidentské kandidáty.

Budova v Escobarově domovském Medellínu, ve které se narkobaron zdržoval v 80. letech, byla úřadům dlouho trnem v oku. Osmipatrový komplex podle úřadů do města přitahoval návštěvníky toužící po takzvaných narco tours, při kterých zájemci navštěvují místa spojená s drogovým byznysem minulosti. Podle kritiků takové prohlídky zlehčují hrůzy, za kterými drogové kartely stojí, nebo je dokonce glorifikují.

Pablo Escobar zemřel ve věku 44 let v prosinci 1993 při společné akci ozbrojených složek Kolumbie a Spojených států, kdy ho policisté zastřelili.

Escobarův drogový kartel podle Sky News na vrcholu svých sil zajišťoval přibližně 80 procent kokainu dodávaného do USA a ročně vydělával téměř 22 miliard dolarů, tedy více než 495 miliard korun. Samotného Escobara pak v roce 1989 časopis Forbes označil za sedmého nejbohatšího muže světa s odhadovaným jměním 9 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované