Hlavní obsah

V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí na první stupeň

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes kleslo na nejnižší první stupeň z pětibodové stupnice. Na hřebenech Krkonoš je od 80 do 130 centimetrů sněhu, uvedl dnes lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Článek

Více sněhu je podle něj uloženo na závětrných východních a jihozápadních svazích, žlabech a v odtrhových zónách. První lavinový stupeň ode dneška platí i v Jeseníkách.

Kvůli dnes vyhlášenému omezení pohybu lidí mohou do Krkonoš vyrazit jen místní obyvatelé. Vládou vydané protiepidemické opatření o omezení pohybu má trvat do 21. března. Kvůli epidemii koronaviru je od 27. prosince z nařízení vlády zastaven provoz lyžařských areálů a dalších turistických služeb.

„Po několikadenní oblevě se na horách opět ochladilo. Na povrchu vznikla krusta z firnu,“ uvedl Dlouhý. Na jižních a slunných svazích se podle něj mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu nebo laviny klouzavé. „Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu,“ uvedl.

Lavinové nebezpečí bylo v Krkonoších v nynější zimní sezoně poprvé vyhlášeno 4. ledna, od kdy platil první stupeň. Od 14. ledna do neděle 28. února platil druhý stupeň.

Zatím jedinou obětí laviny v letošní zimě je sedmnáctiletý skialpinista. Zahynul 15. února v lavině, kterou strhl od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole. Druhý, čtyřicetiletý skialpinista pád laviny přežil. Předtím se obětí laviny v Krkonoších stal 5. února 2015 při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Reklama

Doporučované