Hlavní obsah

V letadlech do USA bez notebooku nebo tabletu i z Česka. USA zvažují rozšíření zákazu

Zatím se zákaz týká osmi zemí. V budoucnu by mohl postihnout veškerou leteckou dopravu do USA.Video: Josef Mačí

 

Reklama

USA zakazují tablety a notebooky na palubách mezinárodních linek z osmi převážně muslimských zemí. Opatření by se ale mohlo rozšířit.

Článek

Spojené státy stále zvažují možnost, že zakážou cestujícím na všech mezinárodních linkách, aby měli na palubě letadla u sebe elektronická zařízení větší než mobilní telefony. Opatření by se týkalo například tabletů nebo notebooků.

Zákaz některé elektroniky na palubě platí od března pro mezinárodní přímé lety z Jordánska, Egypta, Turecka, Saúdské Arábie, Kuvajtu, Maroka, Kataru a Spojených arabských emirátů.

„Stále vyhodnocujeme informace. Je to reálná důmyslná hrozba,” řekl v televizi Fox News k možnosti teroristického útoku ministr vnitřní bezpečnosti USA John Kelly. Ten si nechává stále otevřenou možnost, že by aktuální zákaz pro lety z osmi převážně muslimských zemí dále rozšířil.

Minulý týden jednali o bezpečnosti v letecké dopravě zástupci USA a Evropské unie v Bruselu. Evropy se opatření zatím týkat nebude.

Spojené státy úvahy o zákazu elektroniky opírají o informace tajných služeb, napsala agentura DPA. Na začátku dubna americká média informovala o tom, že teroristické organizace vyvinuly metody umožňující umísťovat výbušná zařízení do laptopů a dalších elektronických přístrojů.

Dopravní experti ale varují, že umístění elektronických přístrojů napájených lithium-iontovými bateriemi do zavazadlového prostoru by mohlo znamenat, že případného požáru, který kvůli nim vznikne, si nikdo včas nevšimne.

Reklama

Doporučované