Hlavní obsah

V letním výběhu Safari Parku Dvůr Králové se narodil hroch

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V přírodním jezeře v areálu Safari Parku Dvůr Králové na Trutnovsku se 7. srpna narodilo mládě hrocha obojživelného. Je to poprvé, kdy tam mládě přišlo na svět přímo v letní expozici. ČTK to dnes sdělili zástupci Safari Parku.

Článek

Samotný porod mohli sledovat i návštěvníci zoo, kteří mohou celou skupinu nadále pozorovat v pěším safari.

„Hroší mládě se narodilo přímo před zraky udivených návštěvníků, porod proběhl bez problémů a rychle,“ uvedl zoolog Jiří Hrubý.

Hrošice mládě z hloubky odtlačila na písčinu a začala je bránit před zvědavými ostatními členy skupiny. „Je to poprvé, kdy mládě přišlo na svět přímo ve velké letní expozici. Porody dosud probíhaly v průběhu zimy a v zázemí,“ uvedl Hrubý. Podle něj tak jde o nejmenší mládě, které mohli lidé vidět, ostatní se jim ukázala až ve věku několika měsíců.

Porody do vody jsou u hrochů relativně běžné. V případě zimních odchovů v zázemí ovšem obvykle samice rodí oddělená od samce. I porod ve velké skupině byl pro zoology premiérou, uvedli zástupci zoo Safari Park Dvůr Králové.

Dvojice se drží od ostatních hrochů dál, následně začne pozvolné seznamování. „Protože porod proběhl v takřka přírodních podmínkách, kde zoologové nemají šanci do záležitostí hrochů příliš zasahovat, není zatím zřejmé pohlaví nového přírůstku. Mládě se po pěti dnech jeví stále vitální a pravidelně pije,“ uvedli v tiskové zprávě zástupci zoo.

Ve výběhu je mládě k vidění každý den od začátku návštěvní doby až do večera. Právě tou dobou jsou tato zvířata nejaktivnější a je větší šance zahlédnout je také na souši. Skupinu tvoří vedle něj i dospělý samec Mike, matka Mona, další dospělá samice Hula a dva mladí samci narození v únoru 2019 a lednu 2020.

Ve Dvoře Králové žijí hroši od roku 1966. Přestávka v chovu nastala v roce 2002, kdy hroši Safari Park opustili kvůli demolici starého pavilonu. Zpět se vrátili v roce 2016.

Safari Park Dvůr Králové se specializuje na Afriku, velmi úspěšný je v chovu nosorožců či žiraf. Pokladny jsou otevřené do 18:00, ale Safari Park se uzavírá až v 22:00. Lidé, kteří se chtějí vyhnout frontám, mohou využít zvýhodněného vstupného a zakoupit lístek online.

Reklama

Doporučované