Hlavní obsah

MZV smrt Čecha v Libyi nepotvrdilo, na místě nelze provést forenzní test

Foto: Profimedia.cz

Libyjští ozbrojenci (ilustrační fotografie).

Reklama

aktualizováno •

V Libyi zřejmě našli ostatky Čecha, Rakušana a čtyř Filipínců, kteří byli v roce 2015 uneseni při útoku teroristů z organizace Islámský stát na ropné pole Ghaní. Později byli patrně extremisty zavražděni.

Článek

Pavla Hrůzu, který v Libyi pracoval jako koordinátor stravování pro několik ropných společností, spolu s dalšími cizinci unesli islámští radikálové v březnu roku 2015, ti o jejich zabití měli dokonce informovat na svém webu. V roce 2017 se k verzi, podle které již oběti únosu byly po smrti, přikláněli i samotní libyjští vyšetřovatelé události.

Jak píše rakouský list Kronen Zeitung, v roce 2017 se také našel laptop spolu s videy ze zavraždění zahraničních rukojmích. Z celkem devíti unesených osob se však tři ze zajetí dostaly – dva muslimové z Bangladéše a jeden Ghaňan. Pátrání po zbylých unesených dlouho znemožňovala skutečnost, že v Libyi rozvrácené občanskou válkou se donedávna odehrávaly prudké boje.

Příslušníci Islámského státu měli Hrůzu unést s cílem výměny za některé vězně z řad svých soukmenovců, k té ovšem nedošlo. „Zkoušeli jsme vyjednávat. Využil jsem a lhal jsem jim přes své kontakty, že moje rodina je příbuzná jeho maminky,“ uvedl před několika lety v rozhovoru pro Českou televizi Nasir Elfeghi, muž s českými i libyjskými kořeny, který se pokoušel o záchranu unesených cizinců.

O tom, že byl Čech spolu s pěticí dalších osob provizorně pohřben 10 kilometrů daleko od města Darná, informoval už zmiňovaný rakouský list Kronen Zeitung v pátek. Rakouské ministerstvo zahraničí zprávu podle agentury APA dosud nepotvrdilo, k dnešnímu dopoledni o případu rakouského občana v Libyi žádné nové informace nemá.

„V tuto chvíli nemůžeme potvrdit informace o tom, že by v masovém hrobě v Libyi byly nalezeny ostatky českého občana. Na místě není možné provést forenzní analýzy,“ uvedlo pro Seznam Zprávy české ministerstvo zahraničí. Situací se však i nadále intenzivně zabývá.

Reklama

Doporučované