Hlavní obsah

V Maďarsku povolili očkování Sputnikem. Babiš by chtěl vakcínu i pro Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš v Budapešti s premiérem Viktorem Orbánem v Budapešti.

Reklama

Maďarské úřady daly souhlas k použití Sputniku V, ruské vakcíny proti covidu-19, jež zatím není schválená Evropskou agenturou pro léčivé přípravky. Sputnik by chtěl pro Česko i premiér Andrej Babiš.

Článek

Povolení k použití v Maďarsku na Facebooku v neděli oznámil maďarský ministr zdravotnictví Miklós Kásler. Povolení očkovat již čtvrtou vakcínou v zemi podle Káslera následovalo poté, co tamní Centrum pro veřejné zdraví dokončilo všechna nezbytná prověřování ruského preparátu. V Maďarsku jsou nyní k dispozici už vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Kromě nich maďarské úřady koncem ledna předběžně schválily i očkovací látku čínské společnosti Sinopharm. S firmou už také uzavřely dohodu o nákupu pěti milionů dávek.

Prvních 40 tisíc dávek Sputniku V do Maďarska dorazilo už 2. února. Podle lednové smlouvy má Rusko Maďarsku dodat v rámci tří měsíců celkem dva miliony dávek. Do vakcinačního procesu Maďaři zahrnou ruskou vakcínu zřejmě příští týden. V rozhovoru pro státní rozhlas se tak v pátek zmínil předseda vlády Viktor Orbán.

S ním v minulých dnech v Budapešti mluvil na státní návštěvě i český premiér Andrej Babiš. Mezi hlavní témata jejich rozhovoru patřila právě koronavirová pandemie a vakcíny proti covidu-19 včetně těch, které zatím nedostaly schválení na unijní úrovni. „Společně jsme konstatovali, že nejlepší vakcína je samozřejmě bezpečná pro zdraví našich občanů,“ řekl Babiš podle ČTK. Zároveň je však podle premiéra důležité mít preparáty hned k dispozici.

„Získali jsme strašně moc informací ohledně toho, jakým způsobem Maďarsko řeší pandemii, jakým způsobem vymáhá opatření, jakým způsobem funguje hygiena a jakým způsobem maďarská vláda řeší i vakcíny, které nejsou jenom v Evropské unii,“ uvedl. A pokud by Česko mělo možnost získat i jinou než v EU schválenou vakcínu, mohlo by podle něj zvážit podobný postup jako Maďarsko – tedy nečekat na schválení unijní agentury. „Vakcína není o politice. Je to o bezpečnosti, o zdraví,“ poznamenal Babiš.

Rusko tvrdí, že Evropskou agenturu pro léčivé přípravky o schválení Sputniku V pro použití v Evropské unii již požádalo. Podle vyjádření šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové tak však ani Rusko, ani Čína ohledně jejich očkovacích látek neučinily. „Co se týče čínských, ruských nebo jiných vakcín, pokud jejich výrobci přijdou a Evropskou lékovou agenturu o schválení požádají, což neudělali, pak musí otevřít data a být transparentní stejně jako ostatní,“ řekla předsedkyně EK v pátečním rozhovoru pro Český rozhlas.

Reklama

Doporučované