Hlavní obsah

Zpěvačka Lenka Dusilová: Proč nelituje slov o Zemanovi a sbírá peníze na záchranu památek

Výzva s Lenkou Dusilovou: O životě bez kořenů a záchraně památek v Sudetech.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vlastní vykořeněnost a vykořeněnost Sudet zpěvačka spojila v hledání příběhů v projektu Monument/um. K politice se vyjadřovat nechce, přesto nelituje, že ostře kritizovala prezidenta Zemana.

Článek

Držitelka šesti prestižních Andělů na předávání cen před třemi lety Miloše Zemana kritizovala za podlézání nesvobodným režimům, prezident ji označil za chudinku holčičku. Od té doby se zpěvačka k politice nevyjadřuje.

„Nelituji toho, byla to důležitá zkušenost. Rozhodně nejsem politický aktivista, ale přijde mi důležité vyjádřit se jako občan. Tušila jsem, že negativní vazba bude silná. Jenomže s rezistencí k takovému náporu se nenarodíte, musela jsem řešit různé strachy,“ přiznává ve Výzvě introvertní muzikantka.

V poslední době se i kvůli zdravotním problémům hodně soustředila na sebe a na hledání vlastních kořenů. Její dědeček přišel do Československa s Rudou armádou, po válce babička zemřela a maminka byla sirotek. Ani Lenka nevyrůstala s otcem.

Teď, když má malého syna, říká: „Muži se v naší rodině jaksi nevyskytovali, všechno musí táhnout ženy.“ Podobně vykořeněné jí připadají Sudety, kde chce sérií koncertů v projektu nazvaném Monument/um pomoci čtyřem chátrajícím unikátním památkám.

„Odešly odtamtud celé generace, přišly jiné a trvalo dlouho, než si ke kraji našly vztah. Památky mohou vyprávět příběhy podobné lidským osudům,“ míní zpěvačka.

Sama má v Sudetech kořeny, pochází z Karlových Varů. Nezastírá ale, že její vzpomínky na dětství jsou rozporuplné. „Neříkám, že jsem byla vyloženě šikanovaná, nikdo mě nemlátil. Ale učitelka mě nesnášela a spolužáci nepřijali, že jsem byla jiná, zaměřená odmala na hudbu. Vyřešilo se to až přestěhováním se do Prahy.“

Shánět peníze na opravu památek Lenka začala po natočení klipu Indiánky na zámku Duchcov. Klip je z její poslední desky, kterou před čtyřmi lety vydala s kapelou Baromantika.

„Chystali jsme pomalu další album, ale docházela mi energie, musela jsem řešit svoje problémy se zdravím a svůj osobní život. Teď vystupuji sólově. Ale slevila jsem z představy, že příští deska bude solitérská, pozvala jsem několik lidí, se kterými budu spolupracovat,“ nastínila Lenka Dusilová své plány.

Reklama

Související témata:

Doporučované