Hlavní obsah

V Miláně to vypadá jako v době prázdnin, na prázdný regál jsem ale nenarazil, říká konzul

Foto: Profimedia.cz

Italy zrušení letů do Prahy mrzí, berou to ale jako realitu, říká konzul.

Reklama

Italy zrušení letů do Česka mrzí, berou to ale jako realitu, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy konzul v Miláně Jiří Kuděla. Jeho úřad je teď doslova bombardován dotazy ze strany italských i českých turistů. Pro Italy je podle českého konzula těžké se smířit zejména i s tím, že se musí v sobotu a neděli obejít bez oblíbeného fotbalu, který je neodmyslitelnou součástí jejich kultury. Země už teď počítá ekonomické ztráty, panika ale v ulicích Milána vidět prý není.

Článek

Jak se podepsaly obavy z koronaviru na chodu Milána? Změnila se situace v posledních 14 dnech?

Když nad tím přemýšlím, tak bych řekl, že Milán dnes vypadá z hlediska provozu a všeho, jako kdyby bylo tzv. Ferragosto. To znamená vrcholné prázdniny v létě, kdy všichni odjedou na dovolenou a řada hotelů nefunguje, obchody jsou zavřené atd. Není to úplně tak, ale skoro tak. To znamená, že je velice slabý provoz po ulicích, některé obchody jsou zavřené, dočasně zavřené, ale většina otevřená je a je prostě mnohem slabší provoz. Nicméně lidé chodí po ulicích normálně, včera i dneska, jsou krásné dny, takže i v parcích je plno lidí, opalují se, protože je velmi pěkné jarní počasí.

A jsou u nich znát obavy? Na sociálních sítích se objevily fotky prázdných regálů, vykoupených potravin. To všechno svědčilo o nějaké panice, jak jsou na tom Italové po této stránce?

To byla, řekl bych, jenom jednorázová záležitost. Poté, co se objevily první zprávy, tak lidé zareagovali tímto způsobem, že začali vykupovat hromadně hlavně hygienické potřeby a čisticí prostředky atd. Ale v žádném případě jsem já osobně na žádný prázdný regál nenarazil. A to samozřejmě musíme chodit nějaké věci nakupovat, udělali jsme si i takový screening nějakých supermarketů a nic takového jsem nezaznamenal, žádnou paniku. Takže v tomhle smyslu je tady provoz zcela normální.

Nechce se vám číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Itálie zrušila původně fotbalové zápasy a další sportovní akce, už se tohle vrací do normálu?

Ne, nevrací. Lombardie, Benátsko a celý sever Itálie je v podstatě v tzv. oranžové zóně. Dekretem rady ministrů, to znamená italské vlády, byly přerušeny nebo byly odloženy některé aktivity. V podstatě veškeré sportovní aktivity větší nad 50 osob jsou zastaveny nebo doporučeny, aby se nekonaly. A velké akce, třeba první liga, fotbalové zápasy jsou úplně zakázány a jsou odloženy. Některé zápasy se konaly minulý týden před prázdnými tribunami, ale ukázalo se, že to není to správné a pravé, co by si Italové přáli. Tak se nakonec rozhodlo o odložení některých zápasů, takže ty, myslím, nebudou. To mluvím pořád o severu Itálie, o Lombardii, Benátsku a Emilii-Romagni. V dalších částech Itálie opatření nejsou tak silná. Pak jsou samozřejmě tzv. červené zóny, po oranžových zónách, to je celá Lombardie, Benátsko, Emilia-Romagna, kde jsou určitá opatření a velká omezení, a pak jsou červené zóny, které jsou tady v Lombardii. A jsou na jih od Milána, asi 70 kilometrů, tam bylo ohnisko první nákazy. Ty oblasti jsou úplně uzavřené, izolované a tam nikdo nemůže do nich vstupovat ani z nich vystupovat.

A jak to Italové berou? V Česku Bezpečnostní rada státu zakázala Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě a vznikly okolo toho velké emoce.

No, tak samozřejmě neděle a fotbal, sobota a fotbal, to je úplný základ italské kultury. Nejenom sportovní, ale obecně. Takže to samozřejmě berou velmi, řekl bych, úkorně. Nicméně smířili se s tím, protože vědí, že některá nepopulární opatření prostě asi jsou nezbytná. Například tady byly na jeden týden uzavřeny všechny školy v Lombardii, v Benátsku a dalších regionech, pak to bylo prodlouženo o další týden, takže čekáme teď s netrpělivostí, hlavně rodiče čekají, jak to bude v příštím týdnu, protože zatím jsou školy uzavřené do 7. března. Ale je to také velice nepopulární a velice složité a těžké opatření, protože to samozřejmě podlamuje ekonomiku. Obecně dneska jsem se bavil zrovna s naším jedním květinářem, od kterého pravidelně kupuji květiny pro manželku, a ten mi říkal, že má ztráty minus 50 procent.

Česká vláda také zakázala některé lety do Itálie, jaká byla reakce ze strany Italů?

Jsme doslova bombardováni dotazy na toto téma, my samozřejmě respektujeme rozhodnutí Bezpečnostní rady státu a doporučení, která vláda přijala, dáváme i na naše webové a facebookové stránky. Takže lidé a široká veřejnost si to můžou přečíst jak v italštině, tak v češtině. Nicméně Italové se stejně velice ptají, jak to bude, co bude poté, až možná ten zákaz bude odvolán. Dneska mi zrovna volala jedna paní z velké italské cestovní kanceláře, která měla naplánovaný velký turnus v Praze na 19. března, což je den poté, co by teoreticky měl skončit zákaz těch letů. A ptala se, jak to tedy bude s těmi lety. Já jsem říkal, že nevím, že se musí vyčkat samozřejmě, že to může být prodlouženo, ale také to může být ukončeno, že bude muset vyčkat. A ona mi řekla, že byla velice udivena, že hotel, kde měla mít svoje zákazníky z Itálie toho 19. března přijaté, takže sám český hoteliér jim zakázku zrušil kompletně, což mě trošku zarazilo. Ale takové věci se dějí, prostě ten strach objektivně tady u nás je. Tady byl i trošku menší, lidé si na to víc zvykli. A takové věci se dějí. Takže Italové se ptají, dostávají informace od nás. Mrzí je to samozřejmě, protože řada jiných velkých cestovních přepravních společností ty lety nezrušila. Lufthansa, Austrian Airlines atd. Ale je třeba říci, že všechny tyto společnosti zaznamenávají velké ztráty, velké výkyvy v nabídce nebo v zájmu o lety, takže samy zkracují svoje letecké řády, nebo dokonce i některé destinace úplně zrušily, protože není zájem o cesty do Itálie.

A co Češi, kteří pobývají v regionu? Také se na vás ve větší míře obracejí?

Ano, velice. Teď jsem se zrovna díval na náš konzulární e-mail a mám tam desítky dotazů typu: Jaká je situace v konkrétním místě, kam někdo patrně zjevně plánuje jet. Ale my můžeme odpovídat tak, jak to máme, to znamená, že jsou oranžové zóny, že celá Lombardie, Benátsko, Emilia-Romagna jsou v oranžové zóně, to znamená, že italská vláda tam zavedla různá bezpečnostní, preventivní a sanitární opatření a česká vláda nedoporučuje do těchto oblastí jezdit. A jsou samozřejmě další části, jako je Trentino-Alto Adige tedy Jižní Tyrolsko, kde zatím žádný velký výskyt koronaviru nebyl zaznamenán nebo vůbec žádný, a proto tam zatím nemůžeme s čistým svědomím říct, aby tam lidé nejezdili. Nicméně je třeba říci, že třeba Američané zvýšili svůj výstražný systém asi na trojku. Takže vlastně v podstatě doporučili svým občanům vůbec do Itálie nejezdit. Ale zase na druhé straně je třeba říci, že Američané mají tyto věci položené jinak, jsou mnohem víc preventivní než některé evropské státy. Ale třeba Rakušané, Němci, Francouzi, Švýcaři své občany varují, ale netvrdí, že by sem neměli jezdit.

Dá se z těch indicií už usuzovat, jak to poškodí nebo jestli to poškodí jarní a letní sezonu?

Velice, já bych přirovnal Milán nebo Lombardii, která je vlastně takovým ekonomickým srdcem Itálie, že je to jako takový permanentní stroj práce, tady se pořád něco děje v normálním roce nebo v normální situaci. Tady jsou v jednom kuse veletrhy, výstavy, přijíždí sem obrovské množství turistů. Teď měl být třeba velký veletrh Fashion Week, který je jeden z největších na světě, kam přijíždí statisíce lidí z celého světa, hodně právě z Asie. Měl být veletrh Mobile, který byl odložen na červen letošního roku atd. Takže sama Lombardie odhaduje ztráty asi zatím na minus 3 procenta HDP, což je strašně moc. A uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Lidé, kteří tady mají malé obchody a kterým generuje ten neustále se pohybující stroj práce, o kterém jsem mluvil, zákazníky, protože sem přijíždějí turisté, účastníci kongresů, říkají, že si myslí, že pokud skončí tahle věc s koronavirem tak do března, do dubna, tak se stejně z toho budou vzpamatovávat a budou vracet do normálu v Itálii nebo tady v Lombardii, v Miláně až tak v říjnu, v listopadu letošního roku.

Český premiér Andrej Babiš řekl, že Itálie tu situaci nezvládla, je to výrok, který v Itálii zarezonoval, všimli si ho italští politici?

Já nemůžu říct, že si ho nějak všimli, v novinách jsem četl, že to zaznamenali, ale já osobně jsem neviděl, že by to někdo komentoval. To myslím, že spíš bylo někde v nějaké diplomatické rovině. Ale veřejně jsem neviděl žádnou reakci.

Reklama

Související témata:

Doporučované