Hlavní obsah

V Muzeu Kampa začne v sobotu velká výstava Jiřího Šalamouna

Foto: Profimedia.cz

Muzeum Kampa.

Reklama

Muzeum Kampa připravilo na léto výstavu Jiřího Šalamouna, který je mnoha lidem známý především jako autor ilustrací Maxipsa Fíka, Pana Tau nebo Hobita.

Článek

Výstava představí průřez tvorbou tohoto výtvarníka a autora mnoha grafických listů, plakátů, knižních ilustrací a výtvarných návrhů k animovaným filmům. Výstava bude otevřena od 17. července do 30. září a jmenuje se Jiří Šalamoun: Kdo neviděl, neuvěří! To mi věřte!

Známý knižní ilustrátor, tvůrce animovaných filmů a dlouholetý vedoucí ateliéru ilustrace a knižní grafiky na UMPRUM Jiří Šalamoun se do povědomí několika generací zapsal především jako autor výtvarné podoby Maxipsa Fíka. Dobrotivý mluvící pes z kresleného animovaného večerníčku si za posledních 40 let získal oblibu, proto mu v autorově doposud nejrozsáhlejší retrospektivní výstavě věnovali autoři podstatnou část expozice.

Šalamoun ale byl výtvarníkem řady dalších animovaných filmů, vytvořil desítky volných litografií a plakátů a vydal také dvě sbírky básní a jednu sbírku záznamů snů. Graficky upravil a svými obrázky doprovodil více než stovku knih publikovaných nejen v ČR, ale také v Německu či v Polsku. Patří k nim například Poslední Mohykán J. F. Coopera, Kronika Pickwickova klubu Charlese Dickense, Hobit J. J. R. Tolkiena, Pohřební písně J. J. Ryby či Vraždy v ulici Morgue E. A. Poea. Právě kriminální a hororový žánr, tajemno a magie patří mezi autorova nejoblíbenější témata, která se objevují i v jeho autorských knihách a volných litografiích, často zpracovaných formou komiksu.

Silnou ingrediencí Šalamounových ilustrací je humor, někdy trochu poťouchlý, je tu i skepse a zároveň nadhled nad malichernostmi života, velkorysá fantazie i pedantský cit pro detail. V Šalamounově osobitém rukopisu se mísí spontaneita dětských kreseb s naivní sentimentalitou lidových malůvek a s přímočarostí tabulí kramářských písní. S výstavou vychází i monografie Nic k zahození, která podává přehled o Šalamounově díle, přináší průřez autorovou tvorbou s přihlédnutím k vzájemným inspiracím a impulsům mezi ilustrací, grafikou a filmem.

Reklama

Související témata:

Doporučované