Hlavní obsah

V nemocnici zůstává šest otrávených z bistra. Na vině je nejspíš toxin produkovaný zlatým stafylokokem

Skoro 60 lidí se v Hradci Králové otrávilo ve stánku rychlého občerstvení. V nemocnici jich zůstává šest, čtyři půjdou ve čtvrtek domů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve fakultní nemocnici v Hradci Králové zůstává šest lidí s otravou z rychlého občerstvení v centru města. Problémy mělo celkem 57 lidí, z toho dva mají těžší průběh. Policisté už zahájili úkony trestního řízení kvůli možnému trestnému činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. Hygienici pátrají po příčině, podle prozatímních zjištění lékařů fakultní nemocnice by za otravou mohl stát toxin produkovaný zlatým stafylokokem.

Článek

Policisté začali případ prověřovat na základě informací ze sociálních sítí a médií. Ve středu odpoledne ohlásili, že zahájili úkony trestního řízení. „Na objasnění události úzce spolupracujeme s fakultní nemocnicí a s krajskou hygienickou stanicí. Zjišťujeme příčinu potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou,” uvedl krajský policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Nemocnice lidi s příznaky otravy přijímala postupně, část jich přišla sama na emergency, 24 lidí přivezla do nemocnice zdravotnická záchranná služba. „Nejvíce výjezdů jsme zaznamenali v úterý mezi patnáctou a osmnáctou hodinou. Přestože všechny královéhradecké posádky měly napilno, běžný provoz záchranné služby situace nijak neomezila a celou událost ZZS KHK zvládla bez nutnosti posílení provozu či jiných mimořádných opatření,” popsal mluvčí krajské záchranky Ivo Novák. Pacientům podle něj bylo mezi 15 a 66 lety.

Ve středu odpoledne zůstávalo v péči lékařů ještě šest pacientů. „Předpokládáme, že zítra zůstanou už jen dva pacienti, kteří mají těžší průběh způsobený ještě jinými přidruženými onemocněními,” řekl Zdeněk Tušl, lékařský náměstek ředitele hradecké fakultní nemocnice.

Nemocnice se na pacienty připravila otevřením stacionáře a povoláním většího počtu sester do služby. Zaměstnanci bistra totiž uvedli, že ten den vydali 60 porcí jídla. Nakažených nakonec bylo 57.

Krajští hygienici provozovnu uzavřeli a odebrali vzorky pokrmů, které poslali do laboratoře. Na vyšetření poslali rovněž zaměstnance provozovny. Výsledky očekávají v řádu dnů.

Celý případ vyvolal mnoho ohlasů na sociálních sítích. S velmi silným prohlášením přišel ve středu komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, který napsal, že v kebabu byl jed, a chtěl vědět, kdo ho do jídla dal. Když se o jeho vyjádření začali zajímat novináři, poslanec ho ze sociální sítě smazal a nahradil jiným, ve kterém svá slova mírně korigoval.

Reklama

Doporučované