Hlavní obsah

V New Yorku budou mít nejdražší cigarety ve Spojených státech, krabičku za 284 korun

New York bojuje proti kouřeníVideo: AP

 

Reklama

Starosta New Yorku v pondělí podepsal nový soubor protikuřáckých zákonů. Minimální cena krabičky cigaret se zvýší na 13 dolarů, v přepočtu zhruba 284 korun, ze současných 10,5 dolaru.

Článek

Americké město New York se pravděpodobně stane nejdražším místem pro nákup cigaret ve Spojených státech. Starosta města Bill de Blasio v pondělí podepsal nový soubor protikuřáckých zákonů. Ty mimo jiné zahrnují i zvýšení minimální ceny krabičky cigaret na 13 dolarů, v přepočtu zhruba 284 korun, ze současných 10,5 dolaru.

Podle agentury AP vstoupí nová minimální cena v platnost v červnu příštího roku. Odpůrci zvyšování cen tabákových výrobků ale poukazují na to, že řada kuřáků by mohla v důsledku zdražování začít nakupovat nezdaněné cigarety na černém trhu.

V rámci nových protikuřáckých zákonů New York také o polovinu sníží počet licencí pro maloobchodní prodej tabákových výrobků. V současnosti má takovouto licenci kolem 8 300 podniků.

Podíl kuřáků v New Yorku v roce 2015 činil 14,3 procenta ve srovnání s 21,5 procenty v roce 2002. Úřady doufají, že do roku 2020 klesne na 12 procent. „Tyto nové zákony nejenže sníží počet kuřáků v našem městě, ale také zachrání životy," prohlásil starosta.

Reklama

Doporučované