Hlavní obsah

V noci, či přes den. Po zákazu vycházení sáhlo už osm zemí Evropy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Řada evropských zemí v reakci na nepříznivou epidemickou situaci zavádí zákaz vycházení v noci či přes den. Jak to funguje a v čem se jeho podmínky liší napříč státy?

Článek

Poslední týdny se v mnoha evropských státech nesly ve znamení zpřísnění koronavirových opatření. Česko nebylo výjimkou. Ode dneška vstoupí v platnost zákaz nočního vycházení, i nadále je v celé republice omezen volný pohyb osob na veřejnosti. Podobně to má řada dalších států Evropy.

Slovensko

Například na Slovensku, kde mimo jiné o víkendu ve čtyřech okresech proběhla první fáze plošného testování, již od 24. října platí až na výjimky zákaz vycházení. Zatím do 1. listopadu. Volný pohyb mezi 01:00 až 05:00 omezen není. Obyvatelé pětimilionové země však mohou jezdit například do zaměstnání, na testování, do přírody v okresu svého bydliště, do potravinářských obchodů, lékáren či do banky. To ale neplatí pro obyvatele čtyř nejpostiženějších regionů na východě a severu Slovenska, kde se koronavirus šíří mnohem rychleji. Výjimky, které platí pro celou zemi, tam mohou využít pouze ti, kteří se prokážou negativním výsledkem testu.

V souvislosti se zavedením nových pravidel policie Slovenska upozornila, že bude i nadále kontrolovat dodržení všech opatření včetně zákazu vycházení. Za porušení restrikcí hrozí jedinci pokuta ve výši 1000 až 1659 €.

Francie

Až na výjimky nesmí v době mezi devátou hodinou večerní a šestou hodinou ranní opustit svá bydliště také obyvatelé některých částí Francie, mezi které patří pařížský region Île-de-France a města Lille, Rouen, Lyon, Saint-Étienne, Toulouse, Montpellier, Aix-Marseille či Grenoble, Opatření aktuálně platí pro 46 milionů osob, tedy dvě třetiny obyvatel. Mezi 21:00 a 6:00 smějí lidé opustit své domovy jen kvůli práci, nezbytným návštěvám lékaře či naplánovaným cestám. U sebe musí mít ale vyplněný formulář s důvody pobytu mimo domov. Výjimku z nočního zákazu vycházení dostali například zdravotníci či zaměstnanci v rozvozech jídla, tolerované je také venčení psů.

Pokuta za porušení zákazu nočního vycházení činí částku ve výši 135 eur, při opakovaném přestupku však může stoupnout. Na dodržování restrikcí dohlíží policie.

Podle předsedy poradního orgánu francouzské vlády pro koordinaci boje s koronavirem vláda nevylučuje zavedení celostátní karantény, která by však byla mírnější než na jaře. Mluví se také o prodloužení zákazu nočního vycházení, zákazu cestování o víkendech nebo uzavírání obchodů. Šéf sdružení zaměstnavatelů Medef Geoffroy Roux de Bézieux však v rozhovoru s agenturou AFP upozornil, že „pokud bude země v totální karanténě, jako to bylo v březnu, tak neriskuje desetiprocentní pokles ekonomiky, ale její totální kolaps“.

Itálie

V Itálii, kde stejně jako v dalších evropských zemích v posledních týdnech stoupají denní bilance nakažených, také platí zákaz nočního vycházení. Vztahuje se na italské regiony Lazio a Kampánie, Řím, Neapol, Milán a Lombardie. Premiér Giuseppe Conte nařídil také uzavření kin, divadel a posiloven. Bary a restaurace musí od 26. října přestat obsluhovat hosty úderem šesté hodiny večerní.

Ne všem Italům je to ale po chuti – v desítce měst vyšli do ulic demonstranti nespokojení se zpřísněním těchto opatření. V Miláně a Turíně se v noci na úterý protestující střetli s policií, ta proti nim použila slzný plyn, uvedla agentura Reuters. Demonstrace se o víkendu konaly také v Římě, minulý pátek zasahovala policie na demonstraci v Neapoli.

Španělsko

K zákazu nočního vycházení přistoupilo také Španělsko, kde se koronavirem nakazilo přes milion lidí a zemřelo více než 35 tisíc pacientů. Od 25. října v zemi platí nouzový stav a zákaz nočního vycházení pro celou zemi s výjimkou Kanárských ostrovů. Zákaz platí od jedenácti večer do šesti ráno s tím, že vedení regionů si může čas o hodinu posunout. Premiér Pedro Sánchez zdůraznil, že na rozdíl od jara, kdy se nouzový stav prodlužoval vždy o dva týdny, bude nyní poslance žádat o jeho prodloužení o půl roku. V zemi rovněž platí omezení shromažďování maximálně na šest osob, výjimku mají členové jedné domácnosti.

Podle Sáncheza autonomní španělské regiony mohou také vyhlásit omezení pohybu v celém regionu či jeho části, tedy mohou omezit cesty na své území a z něj. K tomuto kroku se již dříve uchýlil španělský region Kastilie-León či Valencie.

Belgie

Rychlé tempo epidemie a rostoucí počet nakažených přiměl ke zpřísnění opatření i belgické úřady. Od 26. října nesmějí lidé v belgickém hlavním městě vyjít na ulici po desáté večer, předtím to platilo od půlnoci do páté hodiny ranní. Kina či divadla jsou v zemi uzavřena, školy přecházejí na dálkovou výuku. Jižní valonská část země přistoupila k méně striktním krokům, zatímco vlámský sever pak zatím žádná přísnější omezení neoznámil. Do 19. listopadu platí v Bruselu také zákaz prostituce. Opatření se podle předsedy bruselské regionální vlády týkají ulic i zařízení „určených i neurčených k této činnosti“.

Belgičané si ale stěžují na nejednotnost vládou přijímaných kroků. Proces orientování se v opatřeních komplikuje i to, že s vlastními nařízeními navíc přicházejí i jednotlivé bruselské čtvrti, jejichž epidemická situace se často velmi liší.

Slovinsko

S trvalým růstem nakažených se v posledních dnech potýká i Slovinsko, kde již od minulého úterý platí zákaz nočního vycházení od 21:00 do 6:00 a zákaz cest mezi jednotlivými regiony. V zemi se rovněž zavřela kina a kulturní instituce, došlo také k uzavření většiny obchodů, služeb, hotelů či školek. Prodejny potravin, lékárny, zverimexy či stavebniny jsou otevřeny bez omezení. Restaurace již nesmějí obsluhovat hosty ani na venkovních zahrádkách a jídlo mohou prodávat jen s sebou.

Řecko

Omezení pohybu obyvatel zavádí také Řecko. V Aténách, Soluni a dalších řeckých oblastech platí zákaz vycházení od půl dvanácté večer do páté hodiny ranní.

Reklama

Doporučované