Hlavní obsah

V nové verzi české hymny se vytrácí melodie, hodnotí houslista Pavel Šporcl

Pavel Šporcl zavítal do studia Slavných.Video: Veronika Farářová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pro houslistu Pavla Šporcla je státní hymna nejen symbolem, ale zároveň nejkrásnější skladbou vůbec. I proto sleduje dění kolem Českého olympijského výboru, který představil návrh na její novou verzi.

Článek

Ten se ovšem neshledal s úspěchem u Šporcla ani dalších umělců: „Je krásné, že jsme se v dnešní době, kdy se všichni hádají kvůli svým politickým názorům, shodli, že tu novou verzi nechceme,“ říká hudebník. Přestože se houslista chtěl zdržet kritiky kolegy, který novou verzi napsal, podotkl, že se mu to celé zdá dost komplikované: „Ta krásná melodie, jak ji všichni známe a která je mezi hymnami nejkrásnější, se tady poněkud vytrácí. Já myslím, že nynější základ je dobrý.“

Pusťte si novou verzi české hymny:

Nová verze české hymny podle Českého olympijského výboru.Video: Směna, Seznam Zprávy

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval chtěl prý novou verzí pouze otevřít diskuzi nad tím, jestli není třeba stávající hymnu poněkud oživit. Lidi prý dostatečně nenabudí. Ovšem podle Šporcla a dalších umělců není znám nikdo, kdo by si kdy na tento fakt stěžoval. A rovněž vláda o novou verzi nepožádala. Kdo však novou hymnu hodnotil nejhůře, byli čeští hudebníci, kteří se na sociálních sítích proti nové verzi ostře ohradili. Jejich reakce naleznete v závěru videa.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 19:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované