Hlavní obsah

V Novém Veselí přibyly ve zvonici kostela dva nové zvony

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

V Novém Veselí na Žďársku přibyly ve zvonici kostela dva nové zvony. Pracovníci vyzdvihli do výšky asi 35 metrů pomocí jeřábu nejdřív menší zvon nesoucí jméno svatého Jana Pavla II.

Článek

„Následovalo osazení zvonu pojmenovaného podle patrona kostela svatého Václava, který váží 500 kilogramů. Práce ve věži by měly skončit ve čtvrtek,“ řekl starosta městyse Zdeněk Křivánek.

„Dopadlo to dobře, zvony jsou nahoře. Všechno šlo hladce,“ řekl starosta. Dodal, že farnosti se podařilo doplnit zvony do počtu, který kostel kdysi míval. Městys na ně věnoval 200 000 korun, přispěly také ostatní obce ve farnosti.

Na transparentním účtu se podle webu www.zvonyprovaclava.cz nakonec sešlo přes milion korun. Oba nové zvony nechala římskokatolická farnost odlít v Polsku. Menší z nich má hmotnost 200 kilogramů. Slavnost se žehnáním zvonů se v novoveselském kostele konala 27. září.

Kostel v Novém Veselí přišel za druhé světové války o tři zvony, ve zvonici zůstal jen umíráček. Dva roky po válce se k němu farníkům podařilo doplnit už jen jeden zvon Ave Maria vážící 280 kilogramů.

Nové zvony jsou v Novém Veselí už od 8. září. Ze zvonařské dílny v polském městě Přemyšl je dovezla dodávka. Pracovníci z této dílny teď také zajišťují osazení zvonů ve zvonici. Zvony budou mít automatické ovládání, v případě potřeby je bude možné ovládat také manuálně.

Zvony přibývají ve věžích i jinde na Vysočině. Od loňského října se zvonění rozléhá také nad hladinou vodárenské přehrady Švihov. Zvon tam po čtyřech desetiletích znovu dostal kostel svatého Víta, který zůstal z městečka Zahrádka zbouraného při stavbě přehrady, peníze sesbíralo sdružení Přátelé Zahrádky. Na památku faráře Josefa Toufara nese zahrádecký zvon jméno Josef.

Reklama

Doporučované