Hlavní obsah

V obchodních centrech se teď rozhoduje o tom, kdo přežije

Foto: Wikimedia Commons/Elfineer

Obchodní centrum (ilustrační foto).

Reklama

Vicepremiér Karel Havlíček: První peníze na výpomoc s nájemným dorazí z vlády v červnu, většina v červenci.

Článek

Pro majitele obchodů jsou to krušné časy. Peníze od zákazníků přestaly proudit, ale platy prodavačkám nebo nájem někdo zaplatit musí.

Michal Mička, majitel firem C2H, Pietro Filipi nebo Kara, má takových starostí na krku přesně 88. To je počet prodejen s textilem a dalším zbožím, do kterých místo nakupujících od počátku března pronikl strach z koronaviru a od 12. března i vládní opatření. Zavřeno.

„Pokles tržeb od počátku března byl zhruba 60 procent, když vláda zavřela obchody, pak jsme přišli prakticky o všechny tržby. Dařilo se nám držet jen v online prodeji, tam jsme prodávali zhruba 15 až 20 procent předchozího prodeje před koronavirem,“ řekl Mička na videokonferenci Svazu průmyslu a dopravy s vicepremiérem Karlem Havlíčkem.

Mička čeká, že jeho firmy připraví nákaza celkově o více než 100 milionů.

Podobná čísla hlásí i zástupci hotelů, restaurací a kaváren. Mají s prodejci textilu podobný problém: přišli o tržby, ale nájemné musí platit. „V našem oboru je situace vážná, potvrzuji odhady, že skončí 30 procent restaurací,“ řekl Petr Jonák, jenž pracuje pro Coca-Colu a mimo jiné je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Pomoc s pronájmy považují oba tyto obory za zásadní, protože může tlumit krátkodobé potíže. „Restaurace odepíšou celý půlrok, protože leden a únor bývají tradičně slabší a pak dorazil koronavirus,“ popsal Jonák.

Stát nachystal nájemní variantu COVID, tedy pomoc pro nájemce i pronajímatele obchodů. Vláda proplatí půlku komerčního nájmu od 1. dubna do 30. června. Má to však podmínky. Základní je, že se nájemce domluví s majitelem na snížení nájmu o 30 procent. Pětinu nájmu zaplatí nájemce.

Vicepremiér Karel Havlíček má do týdne program připravit, uvedl v pondělí po jednání vlády. Dotace se budou vztahovat i na podnikatele, kteří fungují v omezeném provozu, prodávají přes výdejní okénka, rozvoz nebo e-shop.

První dotace státu na nájemné podnikatelům, kteří museli kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zavřít provozy, budou odeslány v červnu. Do konce července by měly být proplaceny všechny žádosti, řekl na zmíněné videokonferenci Havlíček.

Ze státního rozpočtu se na tuto úlevu podle Havlíčka vydá do pěti miliard korun, zatím se odhaduje kolem čtyř miliard, řekl ministr dvou resortů.

Program Covid Nájemné

Stát proplatí půlku komerčního nájmu od 1. dubna do 30. června. Podmínkou bude, aby se nájemce domluvil s majitelem na snížení nájmu o 30 procent. Pětinu nájmu zaplatí nájemce.

Dotace na nájemné přivítal i předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček, představitel organizace, která zastupuje majitele center, v nichž je po celém Česku 200 tisíc nájemců a jež navštíví ročně 300 milionů kupujících. Nájemci a centra podle něj nyní vedou velmi složité diskuse o dohodě o snížení nájmu, bez které stát dotaci nevyplatí.

„Řada nájemců tuto situaci nepřežije. V našem zájmu je, aby jich bylo co nejméně, protože můžete mít pěkné obchodní prostory, ale bez obchodníků vám vydělávat nebudou,“ uvedl Kubíček.

Reklama

Doporučované