Hlavní obsah

V oceánech se plaví odpad, který by Češi „vyráběli" 300 let

Skrytý odpad havajské pláže.

 

Reklama

Nezisková organizace Sustainable Coastlines Hawaii při úklidu havajské pláže použila síto k oddělení písku od odpadků. Na videu je patrné obrovské množství znečištění.

Článek

Pláž Kailua leží na větrné straně ostrova Oahu uprostřed Velkého pacifického odpadkového pásu, o kterém se mluví jako o sedmém kontinentu. Má čtyřikrát větší rozlohu než Německo.

Pláž je pouze malou ukázkou celkového znečištění plasty. Podle studie z roku 2015 si každoročně oceánem razí cestu osm miliard tun plastů. České republice by trvalo zhruba 300 let, aby takový odpad vyprodukovala.

Znečištění plasty v oceánech působí problémy zejména živočichům. Mořské želvy byly nalezeny v oceánu s plastovými příbory a brčky vraženými hluboko v jejich nozdrách a v únoru se poblíž norského pobřeží našla podvyživená velryba s 30 plastovými igelitkami v žaludku.

Riziko pak hrozí i konzumentům ryb a „mořských plodů".

„Bylo zjištěno, že když se plast dostane do žaludku ryb, působí na něj žaludeční šťávy a uvolněné chemikálie jsou poté vstřebávány do rybí krve nebo tkáně,“ vysvětluje vědec z Kalifornské univerzity Chelsea Rochman.

Množství odpadků v oceánech se podceňuje. Abychom problém začali řešit, je třeba nejdříve pochopit jeho rozměr.

Reklama

Související témata:
Oahu

Doporučované