Hlavní obsah

V olomoucké zoo se narodila tři mláďata oblíbených surikat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Tři mláďata surikat se na podzim narodila v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, která od 70. let minulého století úspěšně odchovala zhruba stovku těchto neposedných zvířat.

Článek

Mláďata se už začlenila do skupiny surikat a neztratí se ani při společném krmení. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Ošetřovatelům se zatím ještě nepodařilo s jistotou určit pohlaví mláďat. „Pravděpodobně se jedná o dva samečky a jednu samičku,“ uvedla zooložka Libuše Veselá. Ve skupině surikat jsou přesně rozdělené role. Hlavní slovo má dominantní pár, který se stará o rozmnožování. Ostatní členové skupiny mají na starost mláďata či střežení teritoria před vetřelci.

„Dominantní samice po porodu mláďat brzy opět zabřezne, proto se o její dřívější mláďata musí starat ostatní členové kolonie. První čtyři týdny žijí mláďata v noře a živí se mateřským mlékem, které však nemusí být jen od jejich matky, ale i od jiné samičky ze skupiny, které se mléko tvoří,“ řekla Gronská. Samostatná jsou mláďata ve věku dvou až tří měsíců.

Olomoucká zoo chová surikaty zhruba pět desítek let. Zpočátku o odchovaných mláďatech nebyla vedena přesná evidence. „Je proto těžko říct, kolik jich olomoučtí chovatelé úspěšně odchovali. Lze odhadnout, že počet by se mohl pohybovat kolem stovky,“ podotkla Gronská.

Malé a aktivní šelmy se přirozeně vyskytují v jižní Africe, na suchých místech v savanách, polopouštích i pouštích. Žijí ve starých termitištích nebo v norách po jiných zvířatech, které si neustále upravují. Strážci hlídají nejčastěji na vyvýšeném místě, když vycítí nebezpečí, varují ostatní poplašným signálem, po kterém se všichni běží ukrýt do nor.

Doporučované