Hlavní obsah

V ostravské části Poruba byl zprovozněn poeziomat na kličku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V ostravské městské části Poruba byl nainstalován poeziomat na kličku. K jeho fungování tak není zapotřebí elektrický proud a potřebnou energii pro jeho provoz si točením kličkou vyrobí lidé sami.

Článek

ČTK to dnes sdělil mluvčí radnice Martin Otipka. Podle něj jde o první takový typ v Česku.

„Poeziomat je něco jako hudební skříň, do které lidé vhodili minci a ona začala hrát píseň, kterou si zvolili. U porubského poeziomatu stačí zatočit kličkou, a až se rozbliká, můžou si lidé v seznamu místních nebo regionálních autorů vybrat báseň,“ popsal fungování přístroje Otipka.

Poeziomat je součástí jednoho z loňských vítězných nápadů projektu participativního rozpočtu Zelená Porubě. Stojí na prostranství před knihovnou v Opavské ulici. Kromě poeziomatu přibyly v místě nové lavičky.

„V zařízení je 20 nahrávek, z toho 17 básní a tři písně, což je unikátní. Pět nahrávek je určeno dětským posluchačům. Díla se dají kdykoli obměňovat. Část básní namluvili samotní autoři, zbytek herci ostravských divadel. Obrázek dítěte naznačuje, že se jedná o poezii pro děti. Nota zase naznačuje zhudebněnou báseň,“ doplnil mluvčí.

Podle jedné z autorek nápadu Ireny Šťastné, která je vedoucí porubských knihoven, bylo snahou projektu kvalitně přiblížit regionální literaturu. „Máme zde básnířky a básníky tří žijících generací, jak začínající, tak renomované. Mezi vybranými je záměrně jeden nežijící autor. Jaroslav Žila zemřel před třemi lety. Byl natolik výraznou osobností ostravské literární scény, že bych ráda poeziomat věnovala právě jemu,“ uvedla Šťastná.

Podle ní jde o první poeziomat v Ostravě, který navíc zkvalitní prostor v okolí knihovny. „Dlouho mě trápilo, že tato knihovna má sice reprezentativní vnitřní prostory i novou netradiční fasádu s nápisy a kulatými okny, ale okolí není ideální. Dneska je to konečně jinak. Máme bezprostředně před vchodem nový květinový záhon. Opodál, pod vzrostlými břízami, jsou zcela nové lavičky a hlavně poeziomat,“ řekla Šťastná.

Poeziomaty vymyslel Ondřej Kobza a jeho nápad zaujal i ve světě. Takzvané Poetry Jukeboxy jsou například v New Yorku, Paříži, Bruselu nebo Belfastu.

Reklama

Doporučované