Hlavní obsah

V Pardubicích skončila instalace parkovacích čidel, začne testování

Pardubice.

Reklama

V Pardubicích začne testování nového parkovacího systému. V ulicích centra města skončila instalace čidel, která zjišťují obsazenost parkovacích míst i dobu parkování a později také nezaplacené státní.

Článek

Kompletně hotový systém spustí město na jaře příštího roku.

Parkovací kotouče odborná firma vrtala do vozovky. Je jich kolem tří tisícovek. „Je to celá zóna placeného stání, každé parkovací místo má svůj senzor. Nejsou jen na Závodu Míru, tam placená stání budeme řešit jinak,“ řekl bez upřesnění náměstek primátora Petr Kvaš. Na sídlišti je 800 parkovacích míst.

Čidlo už teď pozná, zda je místo prázdné, nebo na něm stojí auto, data ukládá do systému. Po zavedení elektronických parkovacích karet pro rezidenty rozpozná i automobil se zaplacenou kartou.

„Teď děláme testování, což potrvá asi měsíc. Pak nastoupí další firma, která bude mít na starosti integrační nástavbu, v přehledné formě data dostane na web, do mobilní aplikace, zhotoví informační tabule,“ řekl Kvaš.

Mobilní aplikace navede řidiče na nejbližší volné parkovací místo. Kromě bezhotovostních plateb v automatech budou moci řidiči platit parkovné přímo z automobilu.

Součástí Smart Parkingu jsou parkovací automaty, které jsou v provozu od letoška. Město bude stát celý projekt zhruba 60 milionů korun, podpoří jej zřejmě Evropská unie. Nákup a instalace parkovacích čidel stály 30 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované