Hlavní obsah

V parku na Klárově přibudou stromy, Praha 1 připravuje úpravy i dalších parků

Ilustrační foto.

Reklama

V parku na pražském Klárově by mělo příští rok přibýt 23 stromů. Počítá s ním projekt úprav, který dokončuje Praha 1. Plánuje také úpravy blízkého parčíku Holubička a letos v létě by měly začít práce v parku Cihelná na Kampě.

Článek

Kvůli zachování stromu na Smetanově nábřeží po tlaku místních obyvatel radnice přepracovává projekt tzv. Anenského trojúhelníku. Úřad podle starosty městské části Petra Hejmy (STAN) také brzy spustí web, kde by měly být informace o všech v Praze 1 plánovaných projektech.

Podle Hejmy nově vysazené stromy park na Klárově odstíní od rušné ulice a budou místo v letních měsících ochlazovat. „Klárov tak na rozdíl od dnešních dnů bude působit daleko více jako jedna z dalších oáz klidu,“ řekl. Dodal, že projekt se nyní dokončuje a s pracemi by se mohlo začít příští rok v březnu.

Radnice podle Hejmy plánuje upravit také blízký park Holubička naproti budově Zengerovy trafostanice, ve které nyní vzniká umělecká a výstavní instituce Kunsthalle Praha. V přilehlém parku by měly kromě dalších úprav vzniknout venkovní prostory, které by instituce mohla využívat pro výstavy. Projekt podle něj připravuje krajinářský architekt Zdeněk Sendler, který již dříve v Praze 1 navrhl například park Lannova nebo dětské hřiště na Slovanském ostrově.

Letos koncem prázdnin by měly také začít práce na úpravách parku Cihelná na Kampě, kde již radnice podle starosty vybrala stavební firmu. Mají tam přibýt nové cesty, lavičky, dětské hřiště, pobytové schodiště a asfaltová cyklostezka, která povede pod mostem směrem od Strakovy akademie a bude pokračovat do ulice U Lužického semináře. Práce budou dokončeny příští rok, dodal Hejma.

Zpoždění nabral projekt tzv. Anenského trojúhelníku na Smetanově nábřeží u tramvajové zastávky Karlovy lázně. Radnice tam plánovala pokácet vzrostlý javor, po odporu místních obyvatel a opozice od toho ustoupila. Plán odtěžit z místa zeminu a vytvořit tam vydlážděné náměstíčko s kašnou nicméně trvá. Nyní se však podle Hejmy musí předělat celý projekt, protože zachování stromu brání například umístění retenční nádrže pro plánovanou kašnu. Projektanti podle něj nyní vyčíslují náklady navíc. „Částku nechci zatím říkat, přes 100 tisíc korun měsíčně ale stojí jenom zastavení stavby,“ řekl.

Kvůli zachování stromu nebude možné zpřístupnit tzv. čapadlo, tedy průchod pod vozovkou k Vltavě. Radnice však podle starosty stále počítá s vybudováním dřevěné lávky na řece a s tím, že čapadlo bude zhruba do dvou třetin zpřístupněno směrem od řeky. Na lávku bude přístup po schodišti z nábřeží. V prostoru čapadla by se pak mohly konat koncerty nebo jiné kulturní a společenské akce.

Radnice v poslední době v souvislosti s tímto a dalšími projekty čelila kritice, že je dostatečně nekonzultovala s veřejností. Podle Hejmy by se o prázdninách měl spustit web, na kterém lidé najdou všechny projekty připravované v Praze 1, tedy nejen ty, kde je investorem městská část. Radnice dá na web informace o svých plánech a vyzve ostatní investory, aby to udělali také. Lidé také budou moci pomocí chatu vznášet dotazy a připomínky, doplnil Hejma.

Reklama

Související témata:

Doporučované